A- A+
Ανάσα για τα στεγαστικά δάνεια - Προς φρένο οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Σε μικρότερες του αναμενόμενου αυξήσεις στα επιτόκιά της προσανατολίζεται η ΕΚΤ, υπό τον κίνδυνο μεγάλης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg, εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας μικρότερης αύξησης των επιτοκίων σε σχέση με ό,τι είχε αφήσει να εννοηθεί η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον περασμένο μήνα,

Σε αυτό το σενάριο μετά τη σχεδόν βέβαιη αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης το Φεβρουάριο, η επόμενη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ το Μάρτιο θα μπορούσε να κινηθεί στις 25 μονάδες βάσης.

Τι σημαίνει για στεγαστικά δάνεια

Αυτήν τη στιγμή το βασικό επιτόκιο του ευρώ βρίσκεται στο 2,50%. Με την αναπροσαρμογή του το Φεβρουάριο θα φτάσει το 3% και εάν η επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο θα ανέλθει στο 3,25% το Μάρτιο.

Αυτό θα αποτελέσει μία ανάσα για όσους αποπληρώνουν σήμερα στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου.

Οι δανειολήπτες της κατηγορίας βλέπουν από τον περασμένο Αύγουστο το κόστος εξυπηρέτησης των οφειλών τους να αυξάνεται διαρκώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο στις χορηγήσεις με διάρκεια άνω των 5 ετών στη στεγαστική πίστη αυξήθηκε από τη ζώνη του 1,90% - 2% που βρισκόταν έως και τον περασμένο Ιούλιο στο 3,41% το Νοέμβριο.

Το Δεκέμβριο, εκτιμάται ότι θα έχει αναρριχηθεί κοντά στο 4%, δηλαδή σε διπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με λίγους μήνες νωρίτερα.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Ανά 100.000 ευρώ υπολοίπου η αύξηση των 50 μονάδων βάσης για δάνεια με διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη και με επιτοκίο ίσο με το βασικό επιτόκιο του ευρώ πλέον περιθωρίου 2%, διαμορφώνεται περίπου στα 30 ευρώ.

Ειδικότερα, η μηνιαία καταβολή στο συγκεκριμένο παράδειγμα έχει εξελιχθεί ως εξής το τελευταίο 6μηνο:

  • Ιούλιος 2022: 644 ευρώ
  • Αύγουστος 2022: 667 ευρώ
  • Σεπτέμβριος 2022: 702 ευρώ
  • Οκτώβριος 2022: 702 ευρώ
  • Νοέμβριος 2022: 740 ευρώ
  • Δεκέμβριος 2022: 764 ευρώ
  • Ιανουάριος 2023: 764 ευρώ


Αν σταματήσει η αύξηση του επιτοκίου του ευρώ στο 3,25%, η μηνιαία δόση τον ερχόμενο Μάρτιο θα αναρριχηθεί στα 804 ευρώ, υψηλότερα κατά 160 ευρώ σε σύγκριση με το χαμηλό του περασμένου Ιουλίου.

Στη συνέχεια, οι δανειολήπτες θα αναμένουν τη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων για την αναπροσαρμογή των δόσεών τους σε χαμηλότερα επίπεδα.