A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Με spread από μόλις 0,75% τα κυμαινόμενα επιτόκια της Eurobank από 21/12

Σε μειώσεις των spreads που εφαρμόζει στη στεγαστική πίστη προχωρά από την Tετάρτη 21 Δεκεμβρίου η Eurobank στις νέες χορηγήσεις κυμαινόμενου επιτοκίου.

Πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται σε συνέχεια της αναπροσαρμογής του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,50% και της συνεπακόλουθης ενίσχυσης των διατραπεζικών δεικτών euribor.

Με τον τρόπο αυτό η τράπεζα θέλει να διατηρήσει ως επιλογή τα προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου για όσους θέλουν να λάβουν σήμερα στεγαστικό δάνειο, κρατώντας το τελικό επιτόκιο σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

Τι άλλαξε

Πλέον, το περιθώριο κέρδους της τράπεζας που προστίθεται στο euribor 3 μηνών για να προκύψει το τελικό επιτόκιο του δανείου κυμαίνεται από 0,75% έως 2,50% έναντι 1,35% έως 3,10%.

Για δάνεια με εξασφάλιση μετρητά το περιθώριο ξεκινά από το 0,75%, ενώ για δάνειο με ενέχυρο το ακίνητο από 1,50%.

Αυτό σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα το τελικό επιτόκιο διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσοστό χρηματοδότησης, το είδος της εξασφάλισης και της σχέσης του πελάτη με την τράπεζα, ως εξής:

Από 2,90% έως 4,68% {euribor 3 μηνών (σήμερα 2,06%) + spread + εισφορά του Ν. 128/75 (0,12%)}

Στην περίπτωση που το euribor 3 μηνών φτάσει το 3%, σενάριο πιθανό, το εύρος θα διαμορφωθεί από 3,90% έως 5,68%.

ADVERTISEMENT

Τα σταθερά επιτόκια

Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων της Eurobank.

Ωστόσο, όσοι τα επιλέξουν και μετά τη λήξη της περιόδου σταθερού επιτοκίου συνεχίσουν με κυμαινόμενο επιτόκιο, ευνοούνται από τις παραπάνω αλλαγές της επιτοκιακής πολιτικής της τράπεζας.

Κι αυτό διότι θα κλειδώσουν από τη στιγμή λήψης του δανείου ένα χαμηλό περιθώριο κέρδους για την περίοδο του κυμαινόμενου επιτοκίου.

Αναλυτικότερα, τα σταθερά επιτόκια ανέρχονται σήμερα σε: