A- A+
Φοβούνται κατάρρευση των αποπληρωμών στα δάνεια οι τράπεζες - Ποια μέτρα λαμβάνουν

Φοβούνται γενικευμένη στάση πληρωμών από τους δανειολήπτες οι τράπεζες, λόγω του αρνητικού κλίματος στην οικονομία.

Για το λόγο αυτό έχουν αποφασίσει τα όποια μέτρα λαμβάνονται να είναι στοχευμένα και να αφορούν μόνο επιχειρήσεις και ιδιώτες που παρουσιάζουν αδυναμία στην εξυπηρέτηση του χρέους τους λόγω έκτακτων συνθηκών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα δοθεί μία ανάσα μερικών μηνών μέσω παροχής περιόδου χάριτος κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναστέλλονται οι πληρωμές ή θα καταβάλλονται μόνον οι τόκοι, μέχρι να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όπως έγραψε νωρίτερα το Moneyonline.gr, το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη που είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής των τραπεζικών διοικήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε λίγη ώρα η Ελληνικών Ένωση Τραπεζών θα προβεί σε ανακοινώσεις για τα μέτρα που αποφασίστηκαν.

Ωστόσο, όσοι ανέμεναν γενικευμένη αναστολή πληρωμών θα διαψευστούν, καθώς όπως προαναφέρθηκε τα μέτρα ανακούφισης θα αποφασίζονται κατά περίπτωση.

Νωρίτερα το Moneyonline.gr μετέδιδε:

Στα πρώτα μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών εκτιμάται ότι θα καταλήξουν σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και οι διοικήσεις των τραπεζών.

Η συνάντησή τους έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα το απόγευμα, και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τις τράπεζες μέσα στην ημέρα.

Με δεδομένο ότι από την ερχόμενη Τετάρτη θα κλείσουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, πλην σούπερ μάρκετ, φαρμακείων και πρατηρίων καυσίμων, γίνεται σαφές ότι μεγάλο μέρος των δανειοληπτών θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην αποπληρωμή των δόσεών του.

Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί η δυνατότητα παροχής μίας άτοκης περιόδου χάριτος βραχυπρόθεσμης διάρκειας, η οποία θα αυξάνεται στο βαθμό που θα διαρκεί η τρέχουσα κρίση.

Εξαίρεση ενδεχομένως να αποτελούν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, οι οποίες έχουν εξασφαλισμένο εισόδημα, καθώς και εργαζόμενοι ιδιωτικών επιχειρήσεων πλην των εμπορικών, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν.