A- A+
Σε υψηλό 69 μηνών οι καταθέσεις - Γιατί αυξάνονται εν μέσω πανδημίας και ύφεσης

Ανοδικά για όγδοο συνεχή μήνα κινήθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες το Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015 τα 153 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, οι ρυθμοί ανόδου των μεγεθών έχουν ενισχυθεί σημαντικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, εξέλιξη που έχει την ερμηνεία της.

Συγκεκριμένα, στο 7μηνο Μάρτιος - Σεπτέμβριος η εγχώρια καταθετική βάση έχει ενισχυθεί κατά 10,9 δισ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή προέρχεται κατά βάση από τις επιχειρήσεις που έχουν ενισχύσει τα υπόλοιπά τους στις τράπεζες κατά 7,21 δισ. ευρώ. Ακολουθούν οι ιδιώτες με αύξηση των αποταμιεύσεών τους κατά 3,99 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, από τις αρχές του έτους καταγράφεται μετατόπιση καταθέσεων από τους λογαριασμούς προθεσμίας σε προϊόντα ανοιχτής ζήτησης (Ταμιευτήριο, τρεχούμενοι λογαριασμοί).

Ειδικότερα, τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων φυσικών προσώπων έχουν μειωθεί από την αρχή του έτους κατά 4,25 δισ. ευρώ με ταυτόχρονη αύξηση κατά 7,79 δισ. ευρώ των ανοιχτών καταθετικών προϊόντων.

Οι λόγοι της ανόδου

Οι καταθέσεις αυξάνονται εν μέσω πανδημίας κατά βάση για τους ακόλουθους λόγους:

- Έχει αυξηθεί η εκταμιεύσεις δανείων προς ιδιωτικές επιχειρήσεις από τις τράπεζες, με τη βοήθεια και των σχετικών προγραμμάτων κρατικής στήριξης.

Η καθαρή ροή χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων από τον περασμένο Μάρτιο έχει φτάσει σχεδόν στα 6 δισ. ευρώ!

Όση είναι περίπου και η αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων

- Τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει την κατανάλωσή τους εν μέσω πανδημίας

- Νοικοκυριά και επιχειρήσεις κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών μέσω πληρωμών για τις περισσότερες συναλλαγές τους, με αποτέλεσμα τα χρήματα να παραμένουν εντός του συστήματος

- Έχουν δοθεί αναστολές πληρωμών από Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία εν μέσω πανδημίας

- Το Δημόσιο συνεχίζει την επιδοματική πολιτική για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται.

ADVERTISEMENT

Οι μεταβολές το Σεπτέμβριο

Ο Σεπτέμρβιος ήταν ο όγδοος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για τις καταθέσεις. Ειδικότερα, καταγράφηκαν οι εξής μεταβολές σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα:

- Άνοδος καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά 1,26 δισ. ευρώ

- Άνοδος καταθέσεων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων κατά 1,06 δισ. ευρώ

- Άνοδος καταθέσεων νοικοκυριών κατά 366 εκατ. ευρώ

- Μείωση προθεσμιακών καταθέσεων ιδιωτών κατά 313 εκατ. ευρώ