A- A+
Καταθέσεις: Άρχισε να φαίνεται η επίδραση της πανδημίας - Σε χαμηλό 3ετίας οι προθεσμιακές

Τα πρώτα σημάδια αναστροφής των ανοδικών τάσεων των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανή στα μεγέθη της αγοράς.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τα υπόλοια επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 382 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 151,88 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από το Δεκέμβριο του 2014, όταν ξεκίνησε το μεγάλο κύμα εκροών λόγω των πολιτικών εξελίξεων της περιόδου, που πυροδότησαν μία άνευ προηγουμένου κρίση εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, η άνοδος αυτή είναι πλασματική, υπό την έννοια πως δεν αντικατοπτρίζει αύξηση του πλούτου στη χώρα.

Είναι κατά βάση απόρροια του αυξημένου δανεισμού προς επιχειρήσεις μέσω κρατικών προγραμμάτων στήριξης και των επιχορηγήσεων που καταβάλλει από την περασμένη άνοιξη το υπουργείο Οικονομικών σε εργαζομένους και νομικά πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση ρόλο για την αύξηση των καταθέσεων έχει παίξει και η μείωση της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας.

Η σύγκριση με το 2019

Η σύγκριση με την αντίστοιχη μηνιαία μεταβολή του Αυγούστου του 2019 είναι ενδεικτική.

Πέρυσι την ίδια περίοδο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών είχαν καταγράψει άνοδο 1,07 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν τριπλάσια από την εφετινή.

Η επίδραση από την αύξηση των χρηματοδοτήσεων φαίνεται στα καταθετικά υπόλοιπα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων που αυξήθηκαν σε ένα μήνα κατά 300 εκατ. ευρώ έναντι 172 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Με δεδομένη την ύφεση και την κατάρρευση του τουρισμού, δεν δικαιολογείται μία τέτοια άνοδος από την κίνηση της οικονομίας, αλλά είναι αποτέλεσμα των αυξημένων δανειοδοτήσεων με επιδότηση ή εγγύηση του Δημοσίου.

Τι έκαναν τα νοικοκυριά

Ακόμη πιο εμφανής είναι η επίδραση της κρίσης στα εισοδήματα των νοικοκυριών και γενικά των φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι καταθέσεις τους στις τράπεζες αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά μόλις 131 εκατ. ευρώ όταν πέρυσι την ίδια εποχή είχαν ενισχυθεί κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, οι προθεσμιακές καταθέσεις ιδιωτών συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία και στα τέλη Αυγούστου τα υπόλοιπά τους βρέθηκαν κάτω από τα 40 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2017.

Τα πολύ χαμηλά επιτόκια καθιστούν για αρκετούς καταθέτες αδιάφορη τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να μην ανανεώνουν ή να σπάνε λογαριασμούς προθεσμίας για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους τα υπόλοιπα των λογαριασμών προθεσμίας έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 4 δισ. ευρώ, με πτώση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.