A- A+
Μεγάλη αύξηση της χρήσης ΑΤΜ για online καταθέσεις μετρητών μετά την πανδημία

Βασικό μέσο συναλλαγών έχει καταστεί το ΑΤΜ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, όχι για μόνο για αναλήψεις μετρητών, αλλά και για καταθέσεις.

Οι περιορισμοί εισόδου στα τραπεζικά καταστήματα και ο φόβος για τον κορωνοϊό έστρεψαν σημαντική μερδία καταθετών στη χρήση του ΑΤΜ και για καταθέσεις μετρητών στο λογαριασμό τους.

Ως γνωστόν, τα νέα έξυπνα ΑΤΜ επιτρέπουν καταθέσεις με άμεση πίστωση στο λογαριασμό του πελάτων, των χρημάτων που εισάγονται απευθείας στη θυρίδα τους και όχι μέσα σε φάκελο, όπως παλαιότερα.

Έτσι, αντί κάποιος να εισέλθει στο κατάστημα και να χρησιμοποιήσει το γκισέ ή τα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS), έχει τη δυνατότητα να κάνει καταθέσεις μετρητών σε πραγματικό χρόνο μέσω των ΑΤΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των συναλλαγών που αφορούν καταθέσεις χαρτονομισμάτων σε ΑΤΜ σημείωσε το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2020 αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Οι λόγοι της στροφής σε ΑΤΜ

Εκτιμάται πως το εξεταζόμενο διάστημα έγιναν περί τις 1,4 περισσότερες καταθέσεις σε ΑΤΜ σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οδήγησε και σε μείωση του αριθμού των συναλλαγών εντός των καταστημάτων, μέσω των APS

Στις τράπεζες πιστεύουν ότι η εμπειρία των τελευταίων μηνών εκπαίδευσε μεγάλο αριθμό χρηστών  στη χρήση των ΑΤΜ.

Ως εκ τούτου, ακόμη και μετά την άρση των περιορισμών, εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν για αυτές τις απλές συναλλαγές.

Σημειώνεται ότι η online κατάθεση μετρητών είναι δυνατή σε ΑΤΜ που βρίσκονται σε τραπεζικά καταστήματα και όχι σε αυτα που είναι τοποθετημένα εκτός του δικτύου των τραπεζών, όπως πχ. σε εμπορικά κέντρα.