A- A+
Σε χαμηλό 3 ετών το επιτόκιο των ανοιχτών καταναλωτικών δανείων - Πότε συμφέρουν

Σε χαμηλό 3 ετών υποχώρησε το μέσο επιτόκιο των ανοιχτών δανείων που διαθέτουν οι τράπεζες για την κάλυψη κατά βάση έκτακτων αναγκών των πελατών τους.

Ο λόγος γίνεται για προϊόντα που λειτουργούν σαν τις πιστωτικές κάρτες, αλλά έχουν σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια έως και κατά 40%.

Στην προκειμένη περίπτωση, η τράπεζα ανοίγει ένα όριο στο δανειολήπτη, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει, όπως και όποτε θέλει.

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η υπηρεσία υπερανάληψης που είναι διαθέσιμη μέσω τρεχούμενων λογαριασμών. Αν η τράπεζά σας δεν προσφέρει ανοιχτό δάνειο, μπορείτε να επιλέξετε αυτή τη λύση.


Εργαλείο: Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα ανοιχτά καταναλωτικά δάνεια 


Αποπληρωμή και επαναχρησιμοποίηση

Η μόνη υποχρέωση στην περίπτωση των ανοιχτών δανείων είναι η καταβολή μίας ελάχιστης δόσης, που είναι ποσοστό επί του οφειλόμενου κεφαλαίου (2% - 2,50%).

Φυσικά μπορούν να γίνουν και μεγαλύτερες αποπληρωμές. Τα ποσά που εξοφλούνται τίθενται εκ νέου στη διάθεση του δανειολήπτη, ο οποίος μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ξανά.

Το μέσο επτιόκιο των ανοιχτών δανείων διαμορφώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 10,41% κάτι που είχε να συμβεί από τον ίδιο μήνα του 2018.


Παράδειγμα

Έστω ότι ένας δανειολήπτης αποκτά όριο 5.000 ευρώ μέσω ανοιχτού δανείου. Το ποσό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα σε μία ή περισσότερες συναλλαγές.

Άν χρησιμοποιηθούν τα 2.000 ευρώ, ο πελάτης θα πρέπει να πληρώσει τον επόμενο μήνα ένα ποσοστό της τάξης 2%.

Δηλαδή η μηνιαία δόση τον επόμενο μήνα ανέρχεται σε 40 ευρώ, ένα μέρος της οποίας αποπληρώνει το κεφάλαιο και τα υπόλοιπα είναι τόκοι.

Αν το επιτόκιο είναι 11%, οι μηνιαίοι τόκοι για τις 2.000 ευρώ ανέρχονται σε 18 ευρώ περίπου.

Φυσικά μετά την ανάληψη των 2.000 ευρώ το διαθέσιμο όριο μειώνεται στις 3.000 ευρώ.

Αν αποπληρωθούν οι 2.000 ευρώ, το όριο αυξάνεται εκ νέου στις 5.000 ευρώ.