A- A+
Το 10% των οφειλών τους από κάρτες και ανοιχτά δάνεια εξόφλησαν τα νοικοκυριά το 2020

Έτος νοικοκυρέματος των οικονομικών αποτέλεσε το 2020 για μεγάλη μερίδα νοικοκυριών, που έσπευσε να αποπληρώσει χρέη που τοκίζονται με υψηλό επιτόκιο.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με τη μείωση της κατανάλωσης από τον περασμένο Μάρτιο και μετά, οδηγώντας σε υποχώρηση του τραπεζικού δανεισμού μέσω:

  • Πιστωτικών καρτών
  • Ανοιχτών δανείων
  • Υπεραναλήψεων από τρεχούμενους λογαριασμούς

Πόσα χρέη εξοφλήθηκαν

Από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτει ότι οι δανειολήπτες αποπλήρωσαν μέσα στο 2020 το 10% των οφειλών που είχαν σε τράπεζες μέσω των προαναφερθέντων προϊόντων το Δεκέμβριο του 2019.

Ειδικότερα, τα υπόλοιπα δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, που αποτελούν την πιο ακριβή πηγή χρηματοδότησης, μειώθηκαν κατά 10% ή 275 εκατ. ευρώ στα 2,3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ιστορικό χαμηλό στην εποχή του ευρώ, που παραπέμπει σε εποχές δραχμής και καθεστώτος περιορισμών στην καταναλωτική πίστη.


Μεγαλύτερη πτώση στις πιστωτικές

Η μεγαλύτερη υποχώρηση των μεγεθών το 2020 σημειώθηκε στις πιστωτικές κάρτες με μείωση των υπολοίπων της κατηγορίας κατά 161 εκατ. ευρώ.

Η πτώση αυτή ερμηνεύεται τόσο από τη μείωση της κατανάλωσης, όσο και από τη διάθεση των νοικοκυριών να μειώσουν τους τόκους που πληρώνουν στις τράπεζες.

Μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση (-12,40%) σημειώθηκε στην κατηγορία των ανοιχτών δανείων, τα επιτόκια των οποίων μπορεί να είναι χαμηλότερα από αυτά των πιστωτικών καρτών, είναι όμως στην πλειονοτητά τους διψήφια (Δεκέμβριος 2020: 11,31% μο).

Τέλος στο Μάρτιο του 2007 επέστρεψε ο δανεισμός μέσω της υπηρεσίας υπερανάληψης από τρεχούμενος λογαριασμούς, υποχωρώντας το 2020 κατά 11% περίπου.