A- A+
Σε μηνιαίο τέλος μετατρέπεται από του χρόνου ο ΕΝΦΙΑ - Σε 11 δόσεις εφέτος η εξόφληση

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία έκδοσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του εφετινού ΕΝΦΙΑ, μετά την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.

Με αυτήν αυξάνονται από 10 που ήταν μέχρι πέρυσι, σε 11 το 2024 και σε 12 από το 2025, οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής του φόρου, ενώ τροποποιείται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Ε9, όταν υπάρχουν μεταβολές.

Αυτό σημαίνει ότι από εφέτος μειώνεται το μηνιαίο ποσό που καλούνται να καταβάλλον στην εφορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων και περιορίζεται ακόμη περισσότερο από το 2025.

Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου.

Όλες οι αλλαγές

Αναλυτικότερα, με την τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ για το 2024 σε 11, έναντι 10 δόσεων που ίσχυε έως τώρα.

Ειδικότερα, οι προθεσμίες πληρωμής των 11 δόσεων θα είναι οι εξής:

  • 30/4/2024
  • 31/5/2024
  • 28/6/2024
  • 31/7/2024
  • 30/8/2024
  • 30/9/2024
  • 31/10/2024
  • 30/11/2024
  • 31/12/2024
  • 31/1/2025
  • 28/2/2025


Από το 2025 και μετά, ορίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλεται σε έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με χρονικό όριο εξόφλησης της τελευταίας δόσης το Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Στόχο των ρυθμίσεων είναι η μείωση του ύψους της κάθε δόσης προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του φόρου, αλλά και ο προγραμματισμός των φορολογουμένων.

Εξάλλου, παραμένει η πρόβλεψη ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 10 ευρώ.

ADVERTISEMENT


Υποβολή δήλωσης Ε9

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία επισπεύδεται η προθεσμία δήλωσης των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, από τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους που ήταν έως τώρα, στις 31 Ιανουαρίου.

Ειδικά για το 2024 οι μεταβολές που επήλθαν το 2023 θα δηλωθούν μέχρι τις 8 Μαρτίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις αυτές βασίζεται η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς η σύντμηση της προθεσμίας δήλωσης των αλλαγών συνδέεται με την αύξηση του πλήθους των δόσεων του ΕΝΦΙΑ ήδη από εφέτος.

Από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρείται η δήλωση των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση που οφείλονται σε κληρονομιά, για τις οποίες η προθεσμία παραμένει ως έχει.

Συγκεκριμένα, η δήλωση των ακινήτων που αποκτήθηκαν από κληρονομιά υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομίας.

ADVERTISEMENT

Ποιοι δεν θα πληρώσουν

Από εκεί και πέρα, δημιουργούνται από εφέτος δύο κατηγορίες ακινήτων που κερδίζουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ ή πλήρη απαλλαγή του.

Συγκεκριμένα:

- Έκπτωση στα ασφαλισμένα σπίτια

Οι αιτήσεις για να κερδίσετε την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου σας υποβάλλονται στη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, στην οποία εισέρχεστε με τους κωδικούς Taxinet.

Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησή σας είναι η 22α Φεβρουαρίου 2024, ώστε στη συνέχεια έως και τις 11 Μαρτίου οι ασφαλιστικές εταιρείες να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία σας.

Οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν μέσα στην πλατφόρμα τον ΑΤΑΚ της ασφαλισμένης κατοικίας, τον οποίο συσχετίζουν με τα διαθέσιμα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Στην ίδια αίτηση δηλώνετε τον/τους ΑΦΜ του/ων συνιδιοκτήτη/ών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι του ενός συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτου/ων).

Επίσης, δηλώνετε τον/τους ΑΦΜ τρίτου/ων προσώπου/ων που έχει/ουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν εσείς δεν κατέχετε δικαίωμα επί της κατοικίας (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτου/ων).

- Απαλλαγή

Σε σχέση με τα κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που υφίστανται φυσικές καταστροφές (συγκεκριμένα στις περιοχές που από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας) προβλέπεται ότι απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον έχουν καταστραφεί, έχουν καταστεί ετοιμόρροπα ή ακατάλληλα για χρήση.