A- A+
Πώς θα πάρετε 10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για το ασφαλισμένο σας σπίτι - Οι προθεσμίες

Σε λειτουργία έχει τεθεί εδώ και λίγες ημέρες η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες σπιτιών που είναι ασφαλισμένα, θα κερδίσουν έκπτωση ως 10% στον εφετινό ΕΝΦΙΑ.

Η εκκαθάριση του φόρου θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως και τις αρχές Απριλίου και η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ίδιου μήνα.

Σε σχέση με πέρυσι, η έναρξη της αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα και θα πραγματοποιηθεί σε 11 δόσεις έναντι 10 δόσεων που ίσχυε έως σήμερα.

ADVERTISEMENT

Πώς κερδίζετε έκπτωση

Από εφέτος έχει θεσμοθετηθεί η παροχή έκπτωσης έως και 10% σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων τα έχουν ασφαλίσει.

Για να εξασφαλίσουν όμως την έκπτωση θα πρέπει να προχωρήσουν σε δήλωση της κατοικίας τους μέσω της νέας πλατφόρμας που έχει ανοίξει τις πύλες της εδώ και μερικές ημέρες.

Η έκπτωση εξαρτάται από το χρονικό διάστημα ασφάλισής τους κατά τη διάρκεια του 2023. Συγκεκριμένα, θα εφαρμόζεται ανά ακίνητο και θα ανέρχεται σε:

- 10% αν ήταν ασφαλισμένο όλο το χρόνο πέρυσι

- 7,5% αν ήταν ασφαλισμένο για 9 - 11 μήνες

- 5% αν ήταν ασφαλισμένο για 6 - 8 μήνες

- 2,5% αν ήταν ασφαλισμένο για 3 - 5 μήνες

ADVERTISEMENT

Η διαδικασία της αίτησης

Οι αιτήσεις για να κερδίσετε την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου σας υποβάλλονται στη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, στην οποία εισέρχεστε με τους κωδικούς Taxinet.

Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησή σας είναι η 22α Φεβρουαρίου 2024, ώστε στη συνέχεια έως και τις 11 Μαρτίου οι ασφαλιστικές εταιρείες να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία σας.

Οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν μέσα στην πλατφόρμα τον ΑΤΑΚ της ασφαλισμένης κατοικίας, τον οποίο συσχετίζουν με τα διαθέσιμα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Στην ίδια αίτηση δηλώνετε τον/τους ΑΦΜ του/ων συνιδιοκτήτη/ών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι του ενός συνιδιοκτήτες (Ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτου/ων).

Επίσης, δηλώνετε τον/τους ΑΦΜ τρίτου/ων προσώπου/ων που έχει/ουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν εσείς δεν κατέχετε δικαίωμα επί της κατοικίας (Ασφάλιση για λογαριασμό τρίτου/ων).

Οι φορολογούμενοι που θα περιληφθούν στην αίτησή σας ως συνιδιοκτήτες / τρίτα πρόσωπα θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, για να υποβάλουν αίτηση και να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

ADVERTISEMENT

Οι προϋποθέσεις

Σημειώνεται ότι για να λάβετε την έκπτωση θα πρέπει το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα:

- Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας, που ασφαλίζεται με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ορίζεται σε 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ 2024, η αξία αυτή ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αυξάνοντας τις κατοικίες που δύνανται να ενταχθούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

- Η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2024 σχετικά με ασφαλισμένες κατοικίες που αποκτήθηκαν εντός του έτους 2023 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη μείωση ΕΝΦΙΑ μέσω της εφαρμογής.

- Το ακίνητο πρέπει να είναι ασφαλισμένο έναντι των κινδύνων πυρός, σεισμού και φυσικών καταστροφών. Αν κάποιος από τους κινδύνους αυτούς δεν είναι ασφαλισμένος, χάνετε την έκπτωση.

ADVERTISEMENT

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Οι προθεσμίες πληρωμής των 11 δόσεων θα είναι οι εξής: