A- A+
Σάρωσαν το 2023 τα ομολογιακά Α/Κ με αποδόσεις ως 15% - Γιατί θα συνεχίσουν και το 2024

Μία από τις πιο κερδοφόρες χρονιές όλων των εποχών ήταν το 2023 για όσους επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών έως και τις 28/12/2023 το σύνολο των προϊόντων της κατηγορίας είχαν καταγράψει θετικές αποδόσεις.

Προσέγγισαν δε το 15%, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων ανήλθαν σε διψήφια επίπεδα.

Ο λόγος της ανόδου

Οι επιδόσεις αυτές σημειώθηκαν λόγω της σημαντικής ανόδου των τιμών των ελληνικών ομολογιακών τίτλων, κρατικών και εταιρικών τους τελευταίους μήνες, αλλά και των υψηλών τοκομεριδίων που πλήρωσαν στους επενδυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2023 οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων κατέγραψαν πτώση από 54 έως 176 μονάδες και αντίστοιχα αυξήθηκαν οι τιμές τους.

Η άνοδός των τιμών τους συνεχίστηκε και τους τελευταίους μήνες, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, που αύξησε τη ζήτηση για τα εγχώρια ομόλογα.

Ως αποτέλεσμα τα ομολογιακά Α/Κ Ελλάδος πρόσφεραν σημαντικές υπεραξίες σε όσους τα επέλεξαν.

ADVERTISEMENT

Οι σωρευτικές αποδόσεις

Συγκεκριμένα, σημείωσαν το 2023 τις ακόλουθες σωρευτικές αποδόσεις:

ADVERTISEMENT

Οι προβλέψεις για το 2024

Σύμφωνα με αναλυτές, οι προοπτικές επίτευξης υψηλών αποδόσεων και το 2024 είναι σημαντικές.

Τρεις θα είναι οι καταλύτες που θα ενισχύσουν τις τιμές των ελληνικών ομολόγων τη νέα χρονιά:

Πρώτον, η επιστροφή της χώρας στην επενδυτικά βαθμίδα, που επαναφέρει τους τίτλους της στους διεθνείς δείκτες ομολόγων.

Η εξέλιξη αυτή από μόνη της θα οδηγήσει σε εισροές κεφαλαίων στους ελληνικούς τίτλους, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές τους.

Δεύτερον, η επικείμενη έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ.

Αυτό αναμένεται να συμβεί κάποια στιγμή από τον ερχόμενο Ιούνιο και αργότερα, πυροδοτώντας ράλι στις τιμές των ομολόγων διεθνώς.

Τρίτον, τα αμοιβαία κεφάλαια που έχουν ήδη επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να εισπράττουν υψηλούς τόκους, από τα κλειδωμένα επιτόκια που έχουν εξασφαλίσει.

Όλα αυτά μαζί αναμένεται να προσφέρουν σημαντικές υπεραξίες στους μεριδιούχους των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε ελληνικούς τίτλους.