A- A+
Ρύθμιση με 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις για τα χρέη της πανδημίας - Μεγάλη ευκαιρία

«Κλείδωσε» η ανανεωμένη και πιο γενναιόδωρη ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας, τα οποία μπορούν πλέον να αποπληρωθούν σε έως και 6 χρόνια.

Όπως έγραφε χθες το Moneyonline, υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς για την αύξηση των δόσεων της ρύθμισης για οφειλές σε εφορία και Ταμεία πληττόμενων επιχειρήσεων και πολιτών, που έχουν παγώσει.

Πρόκειται για βεβαιωμένες οφειλές και ρυθμισμένες δόσεις από το Μάρτιο του 2020, οι οποίες βρίσκονται σε αναστολή έως το τέλος του 2021.

Η νέα ρύθμιση

Υπενθυμίζεται ότι τα χρέη αυτά μπορούν με βάση την ισχύουσα ρύθμιση, να εξοφληθούν σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες δόσεις, με πληρωμή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Οι δόσεις αυτές αυξάνονται κατά 1 και 2 χρόνια αντίστοιχα. Θα μπορεί δηλαδή κάποιος να εξοφλήσει τις οφειλές του σε έως και 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες δόσεις.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας καταβολής αναμένεται να οριστεί στα 30 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Προσοχή όμως! Τη ρύθμιση δικαιούνται μόνο όσοι θεωρούνται πληττόμενοι από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τις εξής κατηγορίες φορολογουμένων:

α) Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.

β) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με κάθετη πτώση του κύκλου εργασιών και υπάγονται στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου.

γ) Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο.

δ) Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

ε) Επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα.

στ) Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα ή σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σημαντική μείωση τζίρου και ουσιαστικά υπολειτουργούν («πληττόμενες») εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν ή τελούν σε αναστολή.