A- A+
Προς νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα παγωμένα λόγω πανδημίας χρέη προς εφορία και Ταμεία

Προς μία ευνοϊκότερη λύση για την αποπληρωμή των χρεών προς Δημόσιο και Ταμεία που πάγωσαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Ο λόγος γίνεται για οφειλές από το Μάρτιο και μετά, πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που έχουν πάρει άτοκη αναστολή έως και το τέλος του 2021.

Από τον Ιανουάριο του 2022, οι οφειλές αυτές μπορούν να εξοφληθούν ως εξής:

- Σε 24 άτοκες δόσεις

- Σε 48 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,50%

Τα σενάρια

Με δεδομένο όμως πως κάποιοι οφειλέτες δεν θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους έως τότε για την πληρωμή των δόσεών τους, εξετάζεται η εφαρμογή μίας πιο ευνοϊκής ρύθμισης.

Έχουν ακουστεί σενάρια για 120 δόσεις ωστόσο αυτό πολύ δύσκολα θα υλοποιηθεί και δεν βρίσκεται στο πλάνο του υπουργείο Οικονομικών.

Θα μπορούσε όμως να αυξηθεί ο αριθμός των άτοκων ή έντοκων δόσεων κατά περίπτωση, για να πέσει σε πιο χαμηλά επίπεδα η μηνιαία δόση.

Πχ. οι άτοκες δόσεις να γίνουν 36 και οι έντοκες 60 ή να δοθεί η εναλλακτική επιλογής υψηλότερων δόσεων, αλλά με πιο μεγάλο επιτόκιο.

Σημειώνεται πάντως πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του έτους, με βάση την επίδραση που θα έχει έως τότε η πανδημία στα εισοδήματα των φορολογούμενων.