A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις: Ρεκόρ 10ετίας με άνοδο των υπολοίπων κατά 1 δισ. ευρώ σε ένα μήνα

Ζεσταίνονται οι μηχανές των προθεσμιακών καταθέσεων, οι οποίες αναδεικνύονται εκ νέου σε βασικό μέσο αποταμίευσης για τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών.

Η αρχή έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο όταν έσπασε το σερί αρνητικών μηνιαίων μεταβολών που κρατούσε από τον Αύγουστο του 2019.

Έτσι, μετά τις πρώτες ουσιαστικές αναπροσαρμογές στα επιτόκιά τους, οι τράπεζες είδαν μετά από καιρό να αυξάνεται η ζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν.

Η άνοδος των μεγεθών

Ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα των νοικοκυριών σε λογαριασμούς προθεσμίας το Δεκέμβριο του 2022 ενισχύθηκαν κατά 567 εκατ. ευρώ.

Η τάση αυτή, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενισχύθηκε τον Ιανουάριο του 2023.

Σύμφωνα με αυτά, τα σχετικά μεγέθη αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα κατά 1,08 δισ. ευρώ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία θετική μεταβολή από το Φεβρουάριο του 2013!

Οι τράπεζες αναμένουν ότι μετά τις σημαντικές από τις αρχές Φεβρουαρίου, προς τα πάνω αναπροσαρμογές στις αποδόσεις, η μεταφορά καταθέσεων από λογαριασμούς πρώτης ζήτησης σε προθεσμιακές καταθέσεις θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

ADVERTISEMENT

Τα νέα προϊόντα

Πλέον, τα επιτόκια τόσο στις μικρές, όσο και στις μεγαλύτερες τράπεζες ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 2%.

Μάλιστα, σε κάποια προϊόντα δεν υπάρχουν κλίμακες ποσών και οι υψηλές αποδόσεις προσφέρονται ακόμη και για μικροαποταμιευτές που διαθέτουν από 1.500 ευρώ.

Σημειώνεται πάντως πως η πλειονότητα των νέων προγραμμάτων διατίθεται με αυξανόμενο ανά περίοδο εκτοκισμού επιτόκιο.

Αυτό σημαίνει ότι για να πετύχει ο καταθέτης την απόδοση που του υπόσχεται ένα προϊόν θα πρέπει να το διακρατήσει έως τη λήξη.

Θετικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι τα περισσότερα προγράμματα της κατηγορίας δίνουν τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων.

Έτσι, εφόσον τα επιτόκια αυξηθούν εκ νέου μέσα στο 2023, ο καταθέτης θα μπορεί να σπάσει ανέξοδα την προθεσμιακή του και να τοποθετήσει τα χρήματά του, εφόσον το συμφέρει η αλλαγή αυτή, σε διαφορετικό προϊόν.

ADVERTISEMENT

Οι καλύτερες προθεσμιακές

Όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Moneyonline, για 50.000 ευρώ κατάθεσης, οι αποδόσεις που προσφέρονται είναι οι εξής:

Στον πίνακα φαίνονται οι τελικές αποδόσεις αν κρατηθεί η κατάθεση ως τη λήξη - Όταν το επιτόκιο κλιμακώνεται ανά περίοδο εκτοκισμού, υπάρχει η ένδειξη «ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ» στην ονομασία του κάθε προϊόντος.



Διάρκεια 12 μηνών

Κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση


Διάρκεια 18 μηνών

Κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση


ADVERTISEMENT


Διάρκεια 24 μηνών

Κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση