A- A+
Ψάχνετε καλό επιτόκιο για τα χρήματά σας; Αποδόσεις ως 4,15% μέσω κρατικών τίτλων

Μία ασφαλής και αποδοτική επιλογή για όσους θέλουν να κερδίσουν τόκους από τις καταθέσεις τους αποτελούν οι τίτλοι που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο.

Την ίδια στιγμή που οι τράπεζες κρατούν κολλημένα τα επιτόκιά τους στις προθεσμιακές καταθέσεις στα επίπεδα του περασμένου Φεβρουαρίου, το κράτος ...μοιράζει τόκους.

Μέσω εντόκων γραμματίων διάρκειας από 3 έως 12 μήνες και ομολόγων από 2 έως 30 ετών, δίνει τη δυνατότητα στους αποταμιευτές να αβγατίσουν τις καταθέσεις τους, με αποδόσεις που ξεπερνούν ακόμη και το 4%.

Υψηλό κέρδος

Πρόκειται για επίπεδα υπερδιπλάσια των επιτοκίων που προσφέρουν οι τράπεζες μέσω των λογαριασμών προθεσμίας.

Επιπλέον, στους τίτλους του ελληνικού δημοσίου οι τόκοι αποδίδονται καθαροί, καθώς δεν εφαρμόζεται ο φορολογικής συντελεστής του 15% που ισχύει στις τραπεζικές καταθέσεις.

Ταυτόχρονα, το ελάχιστο ποσό για την απόκτηση ομολόγων και εντόκων γραμματίων είναι πολύ χαμηλό, επιτρέποντας και σε μικροαποταμιευτές με διαθέσιμα ακόμη και κάτω από τις 5.000 ευρώ να πετύχουν ένα πολύ καλό επιτόκιο.

Αυτήν την περίοδο οι επιλογές είναι πολλές, καλύπτοντας τις αποταμιευτικές ανάγκες του καθενός.

Σημειώνεται ότι οι τίτλοι του δημοσίου είναι διαθέσιμοι στην δευτερογενή αγορά και μπορείτε να τους αποκτήσετε μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών.

ADVERTISEMENT

Τα έντοκα γραμμάτια

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, οι ετησιοποιημένες αποδόσεις των οποίων διαμορφώνονται με βάση το κλείσιμο της 19ης Ιουλίου σε:

- 3,78% για τον τίτλο 13 εβδομάδων που λήγει στις 3/11/2023

- 3,81% για τον τίτλο 26 εβδομάδων που λήγει στις 26/1/2024

- 3,55% για τον τίτλο 52 εβδομάδων που λήγει στις 7/6/2024

Οι παραπάνω αποδόσεις υπολογίστηκαν με βάση την τιμή κλεισίματος της 10ης Αυγούστου.

Στην περίπτωση που προχωρήσετε σε αγορά τους η τελική ετησιοποιημένη απόδοση θα διαμορφωθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, λόγω των προμηθειών και των χρεώσεων για τη συναλλαγή.

Το κόστος αυτό ανάλογα με την πολιτική του πωλητή και το ύψος της επένδυσης μπορεί να διαμορφωθεί μεταξύ 10 - 25 μονάδων βάσης.

Παρ΄ όλα αυτά η τελική απόδοση θα είναι σε κάθε περίπτωση πάνω από το 3,3%, επίπεδα σημαντικά υψηλότερο των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις.

ADVERTISEMENT

Οι αποδόσεις στα ομόλογα

Από την άλλη πλευρά, όσοι θέλουν να εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα για μεγαλύτερη διάρκεια, μπορούν να τοποθετηθούν σε κρατικά ομόλογα.

Η διάρκειά τους κυμαίνεται από 2 έως 30 χρόνια και εφόσον δεν προκύψει κάποιο πιστωτικό γεγονός, όπως το PSI του 2012, η μέση ετήσια απόδοση μπορεί να ανέλθει σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, το όφελος προέρχεται τόσο από το κουπόνι που καταβάλλει κάθε χρόνο το κράτος, όσο και από κεφαλαιακό κέρδος στα ομόλογα που διαπραγματεύονται κάτω από το 100.

Με βάση το κλείσιμο της 10ης Αυγούστου, οι ετησιοποιημένες αποδόσεις, εφόσον οι τίτλοι διακρατηθούν έως τη λήξη τους, διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα: