A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις: Τους γυρίζουν την πλάτη οι ιδιώτες, στρέφονται σε αυτές οι επιχειρήσεις

Συνεχίστηκε και το Σεπτέμβριο η επιβράδυνση της ανόδου των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις από ιδιώτες, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις που στράφηκαν περισσότερο σε αυτές.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται ευθέως με την επιτοκιακή πολιτική που ακολουθούν οι τράπεζες στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Από τη μία πλευρά οι αποδόσεις στα προϊόντα που απευθύνονται σε φυσικά πρόσωποα παραμένουν αρκετά κάτω από το όριο του 2%, σε αντίθεση με τα προγράμματα για επιχειρήσεις που έχουν καταστεί πιο συμφέροντα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενισχύθηκαν το Σεπτέμβριο συνολικά κατά 2,37 δισ. ευρώ.

Οι καθαρές εισροές σε λογαριασμούς μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών έφτασαν τα 1,76 δισ. ευρώ, ενώ στα νοικοκυριά η άνοδος ήταν της τάξης των 810 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν οι μεταβολές στα επιμέρους προϊόντα των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν οι ακόλουθες μεταβολές:

- Φυσικά πρόσωπα

Η άνοδος των υπολοίπων σε λογαριασμούς προθεσμίας έφτασε τα 385 εκατ. ευρώ έναντι 670 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ρυθμό ανόδου που καταγράφεται από το Δεκέμβριο του 2022, όταν ξεκίνησε η αύξηση των υπολοίπων στα προγράμματα της κατηγορίας, μετά ένα πτωτικό σερί 3,5 σχεδόν ετών.

Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι καθαρές εισροές ανήλθαν σε 1,37 δισ. ευρώ, η μηνιαία μεταβολή των υπολοίπων βαίνει συνεχώς μειούμενη.

- Επιχειρήσεις

Αντίστροφη ήταν η εικόνα στις επιχειρήσεις, οι οποίες αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε λογαριασμούς προθεσμίας.

Συγκεκριμένα, τα υπόλοιπα στα προγράμματα της κατηγορίας αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 1,26 δισ. ευρώ μετά από ένα δίμηνο μικρής υποχώρησής τους.

ADVERTISEMENT

Ο ρόλος των επιτοκίων

Η βασική αιτία αυτών των τάσεων είναι η πορεία των αποδόσεων τους τελευταίους μήνες.

Από τη μία πλευρά, στα προϊόντα που απευθύνονται σε ιδιώτες τα επιτόκια ενισχύονται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς.

Οι τελευταίες διορθωτικές κινήσεις των τραπεζών για τη βελτίωση των όρων διάθεσης προθεσμιακών καταθέσεων που έγιναν το Σεπτέμβριο, δεν άλλαξαν τη μεγάλη εικόνα.

Τον Αύγουστο, για τον οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία, το μέσο επιτόκιο σε καταθέσεις διάρκειας έως 1 έτος είχε διαμορφωθεί στο 1,56%, ενώ για μεγαλύτερης διάρκειας καταθέσεις είχε φτάσει το 1,77%.

Ως αποτέλεσμα, αρκετοί είναι οι καταθέτες που πλέον στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές αποταμίευσης, όπως είναι τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, τα οποία προσφέρουν αποδόσεις ακόμη και κοντά στο 4%.

Στον αντίποδα, τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις κινούνται σε σαφώς πιο υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, τον Αύγουστο σε προϊόντα με προσυμφωνημένη διάρκεια έως και 1 έτος η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,70%, ενώ για μεγαλύτερης διάρκειας προγράμματα έφτασε το 2,16%.

Ως εκ τούτου είναι λογικό οι επιχειρήσεις να διοχευτεύουν την πλεονάζουσα ρευστότητά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις.