A- A+
Πρόστιμο 250.000 ευρώ στην Alpha Bank για χρεώσεις σε στεγαστικό - Τι απαντά η τράπεζα

Διοικητικό πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ για χρέωση εξόδων σε πελάτη της που έλαβε στεγαστικό δάνειο επέβαλε στην Alpha Bank το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το πρόστιμο επιβλήθηκε λόγω παράνομης επιβάρυνσης δανειολήπτη στεγαστικού δανείου.

Ο λόγος γίνεται για τα έξοδα εξέτασης του αιτήματος δανειοδότησης που χρεώθηκαν στον πελάτη, ο οποίος τελικά έλαβε την αιτούμενη χρηματοδότηση.

Γιατί μπήκε το πρόστιμο

Ο δανειολήπτης είχε υποβάλλει καταγγελία για τη συγκεκριμένη χρέωση στη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Η τελευταία μετά από έρευνα διαπίστωσε ότι όντως υπήρχε η σχετική επιβάρυνση στο στεγαστικό του δάνειο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «ο όρος περί χρέωσης δαπάνης, προκειμένου να εξεταστεί από την τράπεζα αίτημα δανειοδότησης κρίνεται καταχρηστικός με βάση το άρθρο 2 παρ. 6 του ν. 2251/1994 σε συνδυασμό με την Υπουργική Απόφαση Ζ1-798/2008 και κατά παράβαση αυτής, ως αδιαφανής».

Κατά το υπουργείο Ανάπτυξης, «η διαδικασία αυτή δεν εξηγεί επαρκώς τον τρόπο με τον οποίο προκύπτουν τα έξοδα του πιστωτικού ιδρύματος, δημιουργώντας σύγχυση στον δανειολήπτη για το τί τελικά καλύπτει».

ADVERTISEMENT

Τι απαντά η τράπεζα

Πηγές από την Alpha Bank επισημαίνουν ότι η απόφαση αφορά έξοδα στεγαστικού δανείου που ο πελάτης έλαβε το 2012, με την καταγγελία του να κατατίθεται τον Ιανουάριο του 2021.
 
Όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, ο καταγγέλλων, κατά πάγια πρακτική, έλαβε έγγραφη προσυμβατική ενημέρωση όπου, μεταξύ άλλων, ρητώς ενημερώθηκε για το ποσό που καλείτο να καταβάλει εφάπαξ και δίχως να εκφράσει την παραμικρή επιφύλαξη προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης.
 
Και τονίζουν ότι οι σχετικές χρεώσεις (έξοδα) είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία και τις σχετικές οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος που έχουν σταλεί και υιοθετηθεί από το σύνολο των τραπεζών.
 
Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι προβλέπονται από την Πράξη Διοικητή της ΤτΕ 178/2004, που αναφέρει τα ακόλουθα:

«Οι εφάπαξ δαπάνες, τα έξοδα υπέρ τρίτων καθώς και οι αμοιβές για ειδικές υπηρεσίες που εισπράττονται από τα πιστωτικά ιδρύματα κατά τη χορήγηση δανείων και πιστώσεων (στις οποίες περιλαμβάνονται και η ανάληψη μετρητών μέσω πιστωτικών καρτών), διαμορφώνονται όχι κατ’ αναλογικό τρόπο, αλλά καθορίζονται σε σταθερό, κατά περίπτωση, ποσό που να δικαιολογείται από τη φύση και το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας».

ADVERTISEMENT

 
Περαιτέρω στην υπ’ αριθ. 53/16.1.2003 επιστολή της Τράπεζα της Ελλάδος (Συν. 1), περί παροχής διευκρινίσεων σχετικά με την ΠΔ/ΤΕ 2501/2002, αναφέρεται ότι οι δυνάμενες, να μετακυλισθούν στον δανειολήπτη περιπτώσεις αμοιβών, δαπανών και εξόδων υπέρ τρίτων του κεφ. ΣΤ της ΠΔ/ΤΕ 2501/2002, συνιστούν επιβαρύνσεις που καλύπτουν ειδικό λειτουργικό κόστος, καταβάλλονται εφάπαξ και εξειδικεύονται κατά την αιτιολογία και το εύλογο ύψος τους.

Στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται ρητώς ότι εμπίπτουν στις επιβαρύνσεις αυτές και οι δαπάνες εξέτασης αιτήματος δανειοδοτήσεως και προεγκρίσεως δανείου.
 
Εν κατακλείδι, από την Alpha Bank σημειώνουν πως «η εν λόγω χρέωση αποτελεί πάγια τραπεζική πρακτική για το σύνολο του κλάδου, προβλέπεται στην Πράξη της ΤτΕ, είναι διαφανής και ευδιάκριτη στον τιμοκατάλογο της Τράπεζας, συγκεκριμένου ύψους και όχι αναλογική με το ύψος του δανείου και, τέλος, αφορά μόνον περιπτώσεις δανείων που τελικά εκταμιεύονται».

Για το λόγο αυτό, η τράπεζα προτίθεται να προσβάλει την απόφαση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, αναμένοντας δικαίωση των θέσεών της στο πλαίσιο ανάλογων δικαστικών αποφάσεων που έχουν κρίνει αντίστοιχες χρεώσεις στο παρελθόν.