A- A+
Προς συμφωνία για επιβολή φόρου στις καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες
Κοντά στην επίτευξη διμερούς συμφωνίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες σε ελβετικές τράπεζες βρίσκονται σύμφωνα με τους Financial Times τα υπουργεία Οικονομικών των δύο χωρών.

Στο σχετικό δημοσίευμα τονίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ως βάση τους τη συμφωνία που έχουν ήδη επιτύχει οι ελβετικές αρχές με τη Βρετανία και τη Γερμανία.

Μέσω αυτών, οι ελβετικές τράπεζες παρακρατούν από τις «ξένες» καταθέσεις ένα ποσοστό, το οποίο δίνουν εν συνεχεία στο δημόσιο των χωρών από τις οποίες προήλθαν τα κεφάλαια.

Φόρος 10% - 20% στις καταθέσεις

Σύμφωνα με τους Financial Times, μπορεί να επιβληθεί φόρος από 10% έως 20% στις καταθέσεις που διατηρούν Έλληνες φορολογούμενοι σε ελβετικές τράπεζες.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να πιέσει τους καταθέτες να επαναπατρίσουν τα χρήματά τους με τη λογική του «καρότο και μαστίγιο».

Από τη μία πλευρά, αν οι καταθέτες κάνουν χρήση του προγράμματος επαναπατρισμού μπορούν να τη γλυτώσουν με φορολογία έως και 8%, χωρίς να ελεγχθεί το «πόθεν έσχες», ενώ από την άλλη κινδυνεύουν με την επιβολή φόρου που μπορεί να φτάσει το 20%.

Διαβάστε επίσης

* Φόρος στις ελληνικές καταθέσεις της Ελβετίας - Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία

* Κανένας φόρος στις νόμιμες καταθέσεις εξωτερικού– Επιβάρυνση 8% για το «μαύρο» χρήμα

* Ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό: Όλοι οι μύθοι και η αλήθεια