A- A+
Ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό: Όλοι οι μύθοι και η αλήθεια
Ο αποκλεισμός μας από τις αγορές το 2010 σήμανε συναγερμό στους καταθέτες, πολλοί εκ των οποίων έσπευσαν να βγάλουν εκτός χώρας τα χρήματά τους. Πόσο προστατευμένες είναι όμως οι καταθέσεις στο εξωτερικό;

Εκτιμάται ότι από την περυσινή χρονιά έως και σήμερα έχουν φύγει εκτός Ελλάδος περισσότερα από 20 δισ. ευρώ, υπό το φόβο επιστροφής στη δραχμή και κατάρρευσης των τραπεζών.

Στην κοινή γνώμη υπάρχει η αίσθηση ότι οι αποταμιεύσεις είναι απόλυτα προστατευμένες αν μεταφερθούν σε κάποια τράπεζα εκτός Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης
Χρήματα στο εξωτερικό: Ο τρόπος, ο βαθμός προστασίας και τα ρίσκα


Η αλήθεια είναι ότι κίνδυνοι υπάρχουν, καθώς σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και αν τα χρήματα ενός καταθέτη βρίσκονται πχ. στη Γερμανία, μπορεί να έχουν την ίδια μεταχείριση με τις καταθέσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Τέσσερις μύθοι για τις καταθέσεις στο εξωτερικό

Μύθος 1: Το άνοιγμα λογαριασμού στο εξωτερικό είναι εύκολη υπόθεση

Η αλήθεια: Για να ανοίξει κάποιος λογαριασμό στο εξωτερικό θα πρέπει να μεταβεί ο ίδιος στο κατάστημα της ξένης τράπεζας, καθώς εξ αποστάσεως η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο.

Εκεί πρέπει να προσκομίσει το διαβατήριό του, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση και δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι διαμένει στην ξένη χώρα για κάποιους μήνες το χρόνο.

Αν είναι απλός τουρίστας, τότε θα πρέπει να πει στην τράπεζα μία δικαιολογία, πχ. ότι θέλει τον επόμενο χρόνο να επισκεφτεί αρκετές φορές τη χώρα και θέλει να έχει χρήματα εκεί. Αν η τράπεζα θεωρήσει λογικές τις αιτιάσεις προχωρά στο άνοιγμα του λογαριασμού.

Μύθος 2: Όσο πιο πολλά τα χρήματα, τόσο πιο εύκολα τα δέχεται η ξένη τράπεζα

Η αλήθεια: Στην πραγματικότητα όσο πιο μεγάλες είναι οι καταθέσεις που μεταφέρονται, τόσο αυστηρότερος είναι ο έλεγχος που γίνεται για την προέλευση των κεφαλαίων.

Ειδικά για την πρώτη κατάθεση που γίνεται κατά την ημέρα ανοίγματος του λογαριασμού, συνήθως οι ξένες τράπεζες δεν επιτρέπουν την αποταμίευση περισσοτέρων από 1.000 ευρώ.

Εν συνεχεία μπορεί ο καταθέτης με τραπεζικό έμβασμα ή με τραπεζική επιταγή να αποταμιεύσει χρήματα στο λογαριασμό που έχει ανοιχτεί. Κάθε φορά όμως και ειδικά αν το κεφάλαιο που μεταφέρεται είναι μεγάλο, η τράπεζα θα ελέγχει την προέλευσή τους.

Μύθος 3: Οι καταθέσεις στο εξωτερικό δεν φορολογούνται στην Ελλάδα

Η αλήθεια: Είναι αρκετά πιθανό καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό να φορολογηθούν στην Ελλάδα, και να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του καταθέτη από τις ελληνικές αρχές.

Οι καταθέσεις από Έλληνες στο εξωτερικό δεν φορολογούνται στην ξένη χώρα. Για το λόγο αυτό οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν στις ελληνικές υπηρεσίες αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την κίνηση των λογαριασμών που διατηρούν Ελληνες.

Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του ελληνικού δημοσίου αν θα επιβάλει τον οποιοδήποτε φόρο.

Μύθος 4: Γλυτώνουν σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας

Η αλήθεια: Αν κηρύξει το ελληνικό δημόσιο στάση πληρωμών, είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε δέσμευση των καταθέσεων στις τράπεζες κατά ένα ποσοστό.

Οι ελληνικές αρχές έχουν τη δυνατότητα σε συνεννόηση με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες μίας άλλης ευρωπαϊκής χώρας να δεσμεύσουν και τα «ελληνικά» χρήματα που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Αν και πρόκειται για νομικό ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχει αυτόματη διαδικασία, οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που θα ζήσουμε σε περίπτωση χρεοκοπίας, δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις για το βαθμό προστασίας των αποταμιεύσεων που δεν βρίσκονται στην Ελλάδα.

Εξάλλου, κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει πχ. μία γερμανική τράπεζα που έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα και δεν πληρωθεί για αυτά. Δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να περιορίσει τη «χασούρα» της δεσμεύοντας τα χρήματα Ελλήνων καταθετών που έχει στην κατοχή της.