A- A+
Κανένας φόρος στις νόμιμες καταθέσεις εξωτερικού– Επιβάρυνση 8% για το «μαύρο» χρήμα
Σε αναδίπλωση προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών ως προς την επιβολή φορολογίας στις καταθέσεις που έφυγαν εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Στις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης προβλεπόταν η επιβολή φορολογίας 15% επί του ύψους των καταθέσεων που από το 2009 και αργότερα διέφυγαν στο εξωτερικό, καθώς και έλεγχος των πόθεν έσχες για την επιβολή επιπλέον προστίμων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δε θα υπάρξει αλλαγή της εγκυκλίου που έχει ήδη εκδώσει το υπουργείο, με την οποία καθορίζεται ότι όσοι επαναπατρίσουν τις αποταμιεύσεις τους και προκύψει ότι έχουν προέλθει από νόμιμες δραστηριότητες για τις οποίες έχουν ήδη φορολογηθεί δεν θα επιβάλλεται κανένας φόρος.

Η προθεσμία για την επαναφορά των αποταμιεύσεων θα λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Πότε θα καταβάλλεται φόρος

Φόρος 8% επί του ύψους των καταθέσεων θα καταβάλλεται μόνο αν ο αποταμιευτής δεν επιθυμεί να περάσει από τη διαδικασία του πόθεν έσχες.

Στην προκειμένη περίπτωση απαλλάσσεται από κάθε έλεγχο και με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιεί τα χρήματά του στην Ελλάδα.

Εάν καταβληθεί ο σχετικός φόρος τα κεφάλαια μπορούν να παραμείνουν στο εξωτερικό.

Εάν επανέλθουν στην Ελλάδα θα πρέπει να τοποθετηθούν σε προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 1 έτους.

Στην περίπτωση που τα χρήματα που επιστρέψουν τοποθετηθούν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή χρησιμοποιηθούν μέσα σε ένα βάθος 2 ετών για την αγορά ακίνητης περιουσίας, τότε ο καταθέτης απαλλάσσεται από την καταβολή του μισού φόρου, ο οποίος πέφτει στο 4%.