A- A+
Προς άμεση χαλάρωση τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών δανείων - Τα επιτόκια

Σήμα χαλάρωσης των όρων εξέτασης των ενδιαφερόμενων για στεγαστικό δάνειο έδωσαν οι τράπεζες στην τελευτεία έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Απαντώντας στην κεντρική τράπεζα, τα πιστωτικά ιδρύματα δήλωσαν ότι στο β΄ τρίμηνο του 2022 τα κριτήρια χορήγησης νέων στεγαστικών δανείων θα χαλαρώσουν σε ένα βαθμό.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε σχετικά πιο εύκολα να πάρετε έγκριση για το δάνειο που θα αιτηθείτε, δεδομένης της εισοδηματικής κατάστασης και άλλων οικονομικών σας δεδομένων.

Τα επιτόκια

Κατά τα άλλα, οι τράπεζες συνεχίζουν να προσφέρουν τα χαμηλά σταθερά επιτόκια στα νέα προγράμματα που λάνσαραν την τελευταία διετία.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Φεβρουάριο του 2022 το μέσο σταθερό επιτόκιο διάρκειας 10 ετών διαμορφώθηκε στο 2,99%, μειωμένο κατά 10 μονάδες σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Την ίδια περίοδο, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο ήταν ακόμη πιο χαμηλό, στα επίπεδα του 2,39%.

Παρ΄ όλα αυτά πάνω από τα μισά στεγαστικά δάνεια δόθηκαν με σταθερό επιτόκιο διάρκειας 5 ετών και άνω και από αυτά το 80% περίπου χορηγήθηκαν με σταθερό επιτόκιο διάρκειας άνω των 15 ετών.

ADVERTISEMENT

Τι συμφέρει

Με δεδομένο ότι πλέον είναι πολύ πιθανό η ευρωζώνη να εισέλθει σε ανοδικό επιτοκιακό κύκλο, οι τράπεζες συνιστούν το κλείδωμα των δόσεων για αρκετά χρόνια, ακόμη και για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης του στεγαστικού.

Με τον τρόπο αυτό, ο δανειολήπτης θα ξέρει εξ αρχής το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου του και δεν θα τον περιμένει καμία έκπληξη.

Σήμερα τα σταθερά επιτόκια σήμερα ξεκινούν από τα ακόλουθα επίπεδα:

  • Σταθερό για 3 έτη: 2,60%
  • Σταθερό για 5 έτη: 2,80%
  • Σταθερό για 10 έτη: 3%
  • Σταθερό για 15 έτη: 3,20%
  • Στθαερό για 20 έτη: 3,40%
  • Σταθερό για 25 έτη: 3,60%
  • Σταθερό για 30 έτη: 3,80%
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα