A- A+
Πόσους τόκους θα πάρετε από την τράπεζά σας σε 1 χρόνο με καταθέσεις έως 20.000 ευρώ

Προνομιακά επιτόκια ακόμη και για ποσά που δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ συνεχίζουν να προσφέρουν οι τράπεζες στην Ελλάδα, μέσω καταθετικών προϊόντων.

Ο λόγος γίνεται για τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες σε αντίθεση με τους λογαριασμούς ανοιχτής ζήτησης (Ταμιευτήριο, τρεχούμενοι), διατίθενται με αποδόσεις που μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και το 2%.

Η σημερινή συγκυρία για όσους δεν θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε άλλες μορφές αποταμίευσης, πέραν των κλασικών καταθετικών λύσεων των τραπεζών είναι ιδανική.

Έρχονται μειώσεις

Κι αυτό διότι σύντομα, τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να προχωρήσουν σε περικοπές των αποδόσεων που προσφέρουν, λόγω της έναρξης της διαδικασίας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις να αρχίσουν να μειώνονται.

Η αρχή έχει ήδη γίνει το τελευταίο τρίμηνο, με τις τράπεζες να αναπροσαρμόζουν σε χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκια σε προϊόντα διάρκειας 12 μηνών και άνω, ενώ ορισμένες προχώρησαν ακόμη και σε κατάργηση των πιο μακροπρόθεσμων προϊόντων τους.

Από την άλλη, σημειώθηκαν αυξήσεις σε προγράμματα εξάμηνης διάρκειας. Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες επιχειρούν να περιορίσουν τους τόκους που θα καταβάλλουν στους πελάτες τους όταν τα επιτόκια της ΕΚΤ θα έχουν μειωθεί σημαντικά.

ADVERTISEMENT

Τι συμφέρει

Με αυτά τα δεδομένα, οι καταθέτες καλούνται να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα στην αγορά των προθεσμιακών καταθέσεων.

Το ζητούμενο είναι να προλάβουν τις αναμενόμενες περικοπές στις αποδόσεις και να κλειδώσουν υψηλά επιτόκια για έως και 2 έτη.

Μάλιστα, οι περισσότερες τράπεζες συνεχίζουν αν προσφέρουν ικανοποιητικές ετησιοποιημένες αποδόσεις, ακόμη και για ποσά που δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όσους μπορούν να δεσμεύσουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα χρήματά τους σε ένα λογαριασμό προθεσμίας, να εξασφαλίσουν ένα πρόσθετο εισόδημα.

ADVERTISEMENT

Τα καλύτερα προϊόντα

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Moneyonline, αυτήν την περίοδο δεν είναι λίγα τα προγράμματα που προσφέρουν αποδόσεις κοντά στο 2% ή ακόμη και υψηλότερα.

Αναλυτικότερα, τα πιο αποδοτικά προϊόντα για 10.000 και 20.000 ευρώ και οι τόκοι που μπορείτε να κερδίσετε από αυτά σε διάστημα 12 μηνών, είναι τα εξής:

Για άλλα ποσά ή διάρκειες μεταβείτε εδώ

10.000 ευρώ

ADVERTISEMENT

20.000 ευρώ