A- A+
Πώς θα δοθεί η έκπτωση του 25% στις πληρωμές ΦΠΑ του Απριλίου με συμψηφισμό

Σε ισχύ τίθεται η παροχή έκπτωσης από την ΑΑΔΕ σε φόρους επιχειρήσεων όλων των κατηγοριών, που θα εξοφλήσουν εφάπαξ στις 30/4 τον ΦΠΑ.

Ειδικότερα, έως και τις 30 Απριλίου θα πρέπει να εξοφληθεί ο χρεωστικός ΦΠΑ:

Α) Του α΄ τριμήνου για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία

Β) Του Μαρτίου για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία

Ως κίνητρο για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου σε όσες επιχειρήσεις δικαιούνται αναστολή πληρωμής για 4 μήνες λόγω του κορωνοϊού, δίνεται η παροχή έκπτωσης 25%.

Με συμψηφισμό

Ειδικότερα, το 25% του ΦΠΑ που θα πληρωθεί, θα συμψηφίζεται με επόμενες οφειλές στη φορολογική διοίκηση που είναι πληρωτέες μετά την 1η Μαίου.

Δηλαδή πρόκειται για βεβαιωμένες ή ρυθμισμένες οφειλές με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής από το Μάιο και μετά, με εξαίρεση φόρους που προκύπτουν από παρακράτηση, όπως ΦΠΑ ή ΦΜΥ..

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση των επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα πληρωμής του ΦΠΑ του α΄ τριμήνου σε δύο δόσεις, προϋπόθεση για τη συγκεκριμένη ελάφρυνση είναι να πληρώσουν όλο το φόρο σε μία δόση έως και τις 30/4.

Παράδειγμα 1

Φορολογούμενος με απλογραφικά βιβλία (ατομική επιχείρηση) εξοφλεί 15.4.2020 ποσό ΦΠΑ 2.000 ευρώ από δήλωση της φορολογικής περιόδου του α’ τριμήνου του 2020.

Λόγω της καταβολής τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 500 ευρώ για συμψηφισμό.

Ο φορολογούμενος κατά τον χρόνο αυτό (15.4.2020) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΕΝΦΙΑ έτους 2019 ύψους 1.000 ευρώ.

Η φορολογική διοίκηση δεν μπορεί να συμψηφίσει ούτε ο φορολογούμενος μπορεί να αιτηθεί συμψηφισμό του ποσού των 500 ευρώ του ευεργετήματος με το ποσό των 1.000 ευρώ από ΕΝΦΙΑ.

Παράδειγμα 2

Φορολογούμενος με διπλογραφικά βιβλία (Ομόρρυθμη Εταιρεία) εξοφλεί 30.4.2020 ποσό 4.000 ευρώ και κατά τον ίδιο χρόνο εξοφλεί και το ποσό φόρου της δήλωσης ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020(εφόσον απαιτείται).

Ως εκ τούτου τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 1.000 ευρώ για συμψηφισμό. Η εταιρεία υποβάλλει 30.6.2020 τη δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και κατά τον χρόνο της βεβαίωσης του φόρου δεν έχει υποβάλει αίτηση συμψηφισμού του ευεργετήματος με συγκεκριμένες οφειλές.

Συνεπώς, το ποσό των 1.000 ευρώ δύναται να συμψηφιστεί αυτεπαγγέλτως (χωρίς αίτηση) από τη Φορολογική Διοίκηση με τη βεβαιωθείσα οφειλή από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019.


Και έκπτωση και δόσεις με πιστωτική

Για όσους έχουν πιστωτικές κάρτες με επαρκή όρια, υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο να επωφεληθούν από την έκπτωση του 25%, όπως περιγράφεται παραπάνω, αλλά και να εξασφαλίσουν εξόφληση σε δόσεις ή μετάθεση της πληρωμής χωρίς τόκους ή άλλες επιβαρύνσεις.

Συγκεκριμένα:

Όλες οι πιστωτικές κάρτες υποστηρίζουν τη δυνατότητα πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών σε έως και 12 άτοκες δόσεις..

Επιπλέον, όλες οι πιστωτικές κάρτες δίνουν τη δυνατότητα αναστολής της πληρωμής έως και 50 ημέρες, καθώς αυτό είναι το μέγιστο διάστημα που μεσολαβεί έως και την προθεσμία εξόφλησης του λοογαριασμού της τράπεζας.

Με τον τρόπο αυτό, οι φορολογούμενοι με πιστωτικές κάρτες μπορούν να κερδίσουν το μπόνους του 25%, πληρώνοντας εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ και ταυτόχρονα να τον εξοφλήσουν αργότερα ή και σε άτοκες δόσεις στην τράπεζά τους.

Παράδειγμα

Έτσω εμπρόθεσμη πληρωμή ΦΠΑ ύψους 1.000 ευρώ. Ο φορολογούμενος κερδίζει από το δημόσιο 250 ευρώ.

Η πληρωμή των 750 ευρώ μπορεί να γίνει με την πιστωτική κάρτα ως εξής:

Έως και 50 ημέρες αργότερα (25 ημέρες μετά την έκδοση του λογαριασμού της κάρτας που περιλαμβάνει την οφειλή)

ή

Σε 12 άτοκες δόσεις των 62,50 ευρώ με την πρώτη δόση έως και 50 ημέρες αργότερα.