A- A+
Ποιοι φόροι μπορούν να πληρωθούν και σε άτοκες δόσεις και με έκπτωση 25%

Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών μπορούν να επωφεληθούν της έκπτωσης του 25% στις πληρωμές φόρων και να εξοφλήσουν το ποσό σε άτοκες δόσεις.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται σε όλους τους φόρους που θα πληρωθούν έως και το τέλος Απριλίου εμπρόθεσμα και θα εξοφληθούν με πιστωτική κάρτα.

Ειδικότερα, στους ακόλουθους φόρους το Δημόσιο παρέχει έκπτωση 25% αν πληρωθούν στην ώρα τους:

  • Βεβαιωμένες οφειλές
  • Δόσεις ρυθμισμένων οφειλών
  • Δόσεις βεβαιωμένων οφειλών

Σημείνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση έως και τις 10 Απριλίου για τους φόρους που ήταν πληρωτέοι στις 31 Μαρτίου. Άρα ισχύει και για αυτούς αν δεν τους έχετε ήδη πληρώσει.

Επιπλέον, για τους ακόλουθους φόρους, κερδίζετε επιστροφή 25%, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μελλοντικές πληρωμές:

  • ΦΠΑ
  • ΦΜΥ

Στην προκειμένη περίπτωση πιστώνεται στο λογαριασμό σας στο Taxis το 25% της πληρωμής, εφόσον εξοφληθούν οι φόροι εμπρόθεσμα έως και το τέλος Απριλίου, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια για οποιαδήποτε εξόφληση φόρου.

Η επιβράβευση δηλαδή λειτουργεί όπως τα προγράμματα ανταμοιβής των καρτών των τραπεζών.

Το κέρδος με τις πιστωτικές

Για όσους λοιπόν έχουν πιστωτικές κάρτες με επαρκή όρια, υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο να επωφεληθούν από την έξπτωση του 25% επί των πληρωμών, όπως περιγράφεται παραπάνω, αλλά και να εξασφαλίσουν εξόφληση σε δόσεις ή μετάθεση της πληρωμής χωρίς τόκους ή άλλες επιβαρύνσεις.

Συγκεκριμένα:

Όλες οι πιστωτικές κάρτες υποστηρίζουν τη δυνατότητα πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών σε έως και 12 άτοκες δόσεις, ενώ κάποιες προσφέρουν αυτή την ευχέρια και για τις δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.

Επιπλέον, όλες οι πιστωτικές κάρτες δίνουν τη δυνατότητα αναστολής της πληρωμής έως και 50 ημέρες, καθώς αυτό είναι το μέγιστο διάστημα που μεσολαβεί έως και την προθεσμία εξόφλησης του λοογαριασμού της τράπεζας.

Με τον τρόπο αυτό, οι φορολογούμενοι με πιστωτικές κάρτες μπορούν να κερδίσουν το μπόνους του 25%, πληρώνοντας εμπρόθεσμα τους φόρους τους στο Δημόσιο και ταυτόχρονα να τους εξοφλήσουν αργότερα ή και σε άτοκες δόσεις στην τράπεζά τους.

Παράδειγμα

Έτσω εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων ύψους 1.000 ευρώ. Ο φορολογούμενος κερδίζει από το δημόσιο 250 ευρώ.

Η πληρωμή των 750 ευρώ μπορεί να γίνει με την πιστωτική κάρτα ως εξής:

Έως και 50 ημέρες αργότερα (25 ημέρες μετά την έκδοση του λογαριασμού της κάρτας που περιλαμβάνει την οφειλή)

ή

Σε 12 άτοκες δόσεις των 62,50 ευρώ με την πρώτη δόση έως και 50 ημέρες αργότερα.

Το διάστημα της περιόδου χάριτος

Παραπάνω αναφέρουμε το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ πληρωμής και έναρξης εξόφλησης της πιστωτικής κάρτας, το οποίο μπορεί να φτάσει έως τις 50 ημέρες.

Αυτό ισχύει λόγω του τρόπου λειτουργίας όλων των πιστωτικών καρτών.

Κάθε κάρτα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα, κατά την οποία εκδίδεται ο λογαριασμός της.

Όσες συναλλαγές γίνονται μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού πληρώνονται 20 ημέρες αργότερα.

Για παράδειγμα μία πληρωμή στις 10/4 με πιστωτική που έχει ημερομηνία έκδοσης λογαριασμού στις 9 κάθε μήνα, θα περιληφθεί στο λογαριασμό της 9ης Μαίου.

Ως εκ τούτου η ημερομηνία εξόφλησής της μεταφέρεται για τις 29 Μαίου, που είναι η προθεσμία αποπληρωμής του λογαριασμού της κάρτας.

Δηλαδή, ο κάτοχος της πιστωτικής κερδίζει μία άτοκη περίοδο χάριτος 50 ημερών περίπου.