A- A+
Πώς θα δίνεται άδεια ειδικού σκοπού σε γονείς - Ποιοι τη δικαιούνται, ποιος πληρώνει

Τις προϋποθέσεις και τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού λόγω του κορωνοϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Την Τετάρτη θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για άδεια ειδικού σκοπού, η οποία θα χορηγείται στις εξής κατηγορίες εργαζομένων:

- Σε έναν εκ τους δύο γονείς

- Στο γονέα μονογονεϊκής οικογένειας

Προϋπόθεση είναι τουλάχιστον ένα παιδί να είναι έως και 15 ετώ.

Αν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, τότε ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο σύζυγος ή η σύζυγος νοσηλεύεται ή έχει προσβληθεί από κορωνοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία.

Το μέτρο ισχύει για για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργεία των σχολείων και τουλάχιστον μέχρι τις 10/4.

Ποιος πληρώνει

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, οι τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

Σε περίπτωση που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών του.

Αυτός ο επιμερισμό των βαρών είναι δυναμικός και εξελίσσεται.

Σε περίπτωση άδειας ειδικού σκοπό σε εργαζόμενο του δημόσιου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

Ευελιξία στα ωράρια

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ο εργοδότης δύναται να προτείνει ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εξ αποστάσεως.

Για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα δημιουργείται η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Το απόγευμα αναμένεται διάγγελμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να θέσει το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης.