A- A+
Πώς θα χάσουν 250.000 κόκκινοι δανειολήπτες τα ακίνητά τους την επόμενη 3ετία

Σημαντικές ανακατάξεις στην εγχώρια κτηματαγορά θα επιφέρει η πλήρης άρση των πλειστηριασμών από το φθινόπωρο, μετά από περίπου 12 ολόκληρα χρόνια.

Με τον τρόπο αυτό τα funds που έχουν επενδύσει σε ελληνικά δάνεια και οι τράπεζες θα καταφέρουν να πάρουν πίσω μέρος των χρημάτων που οφείλουν οι δανειολήπτες, αποκτώντας την ακίνητη περιουσία τους.

Εκτιμάται ότι μέσω των πλειστηριασμών ή ακόμη και των εθελοντικών παραδόσεων από την πλευρά των δανειοληπτών προς τις τράπεζες με αντάλλαγμα την απαλλαγή από το σύνολο των χρεών τους, θα αλλάξουν χέρια περί τα 250.000 ακίνητα.

Αυτά, θα ξαναβγουν στην αγορά, καθώς οι νέοι τους ιδιοκτήτες θα κληθούν να τα διαχειριστούν για να ανακτήσουν τα ποσά που διεκδικούν.

Δηλαδή είτε θα τα νοικιάζουν ή θα τα πωλούν, αφού προηγουμένως τα έχουν καθαρίσει νομικά και τεχνικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται ακόμη και να τα ανακαινίζουν πριν τα βγάλουν στην προσφορά.

Ψάχνετε για ακίνητο; Εδώ θα το βρείτε

Με λίγα λόγια σε λίγα χρόνια από σήμερα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός ακινήτων, τόσο κατοικιών, όσο και επαγγελματικών χώρων θα βρεθεί στα χέρια τριών ή τεσσάρων σχημάτων.

Ο ρόλος τους στη διαμορφώση των νέων συνθηκών στην κτηματαγορά θα είναι πολύ σημαντικός, καθώς θα ελέγχουν το παιχνίδι με τόσες πολλές περιουσίες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Θα αποτελούν δε ενδεχομένως ακόμη και την πρώτη επιλογή για όσους, Έλληνες και ξένους, αναζητούν κατοικία ή επαγγελματικό ακίνητο στην Ελλάδα για αγορά ή μίσθσωση.

Στην περίπτωση μάλιστα των πωλήσεων θα έχουν έτοιμες και χρηματοδοτικές λύσεις για τον υποψήφιο αγοραστή.

ADVERTISEMENT

Sites αγγελιών από τις τράπεζες

Μία πρώτη γεύση της νέας ...τάξης πραγμάτων στην αγορά ακινήτων έχουμε ήδη πάρει από τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες έχουν δημιουργήσει ειδικά sites αγγελιών για την προώθηση σπιτιών και επαγγελματικών χώρων που βρέθηκαν στα χέρια τους, στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης των ισολογισμών τους.

Επιπλέον, τα πιστωτικά ιδρύματα δίνουν και στεγαστικό δάνειο στον αγοραστή, χρηματοδοτώντας έως και το 75% του τιμήματος. Αρκεί ο υποψήφιος να πληροί τα πιστοδοτικά κριτήρια.

Οι πλατφόρμες των τεσσάρων συστημικών ομίλων είναι οι εξής:

* Η Eurobank διαθέτει τα ακίνητά της μέσω της Cerved Properties Services. Δείτε τα εδώ

* Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει τα ακίνητά της μέσω e-δημοπρασιών στο properties4sale.gr

* H Εθνική Τράπεζα διαθέτει τα ακίνητα μέσω του νέου portal της www.realestateonline.gr

* H Alpha Bank διαθέτει ακίνητα μέσω της θυγατρικής της Alpha Αστικά Ακίνητα - Δείτε τα εδώ