A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Πώς μειώθηκαν τα κυμαινόμενα επιτόκια το Νοέμβριο κόντρα στις αυξήσεις του euribor

Μείωση κατέγραψε το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στις νέες συμβάσεις στεγαστικών δανείων που υπογράφηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, παρά τις αυξήσεις στους δείκτες euribor.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται με τη βελτίωση των όρων διάθεσης νέων δανείων από τις τράπεζες, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για διατήρηση του ετήσιου κόστους σε όσο το δυνατό χαμηλότερα επίπεδα.

Πώς το πέτυχαν

Ως γνωστόν, στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου το τελικό κόστος προκύπτει από το άθροισμα του δείκτη euribor με το οποίο είναι συνδεδεμένα και του περιθωρίου κέρδους (spread) της κάθε τράπεζας.

Το Νοέμβριο το επιτόκιο euribor 3 μηνών κινήθηκε ανοδικά, από το 1,60% πάνω από το 1,90%. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 30 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στα νέα στεγαστικά δάνεια αυτήν την περίοδο έπεσε στο 3,63% από 4,03% ένα μήνα νωρίτερα.

Αυτό κατέστη κατά βάση δυνατό με τη μείωση των spreads από τις τράπεζες.


Πάνω από 1 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις

Το 2022, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά στη στεγαστική πίστη, παρά το κλίμα αβεβαιότητας που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση..

Συνολικά στο 11μηνο Ιανουάριος - Νοέμβριος 2022 συμβασιοποιήθηκαν νέα στεγαστικά δάνεια ύψους 1,06 δισ. ευρώ έναντι 847 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η αύξηση των μεγεθών σε ετήσια βάση ξεπερνά το 25%.

Το Νοέμβριο συμβασιοποιήθηκαν νέα στεγαστικά δάνεια ύψους 97 εκατ. ευρώ έναντι 93 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2021..

ADVERTISEMENT

Τι επιτόκια προτίμησαν

Από αυτά, το 38% δόθηκε με κυμαινόμενο επιτόκιο και το υπόλοιπο με σταθερό επιτόκιο.

Πρόκειται για μία λογική εξέλιξη, καθώς προς το παρόν υπάρχουν προγράμματα σταθερού επιτοκίου με χαμηλό κόστος, ειδικά για περιόδους 3 - 10 ετών, ενώ δεδομένη είναι η αύξηση των επιτοκίων euribor που επηρεάζουν τα προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου.

Ως εκ τούτου, θεωρείται ακόμη λογική και συμφέρουσα επιλογή το στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο, έστω για τα λίγα πρώτα χρόνια αποπληρωμής.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει ο δανειολήπτης ότι η δόση του θα μείνει σταθερή για μερικά χρόνια και όταν το επιτόκιό του μετατραπεί σε κυμαινόμενο ευελπιστεί ότι τα ευρωπαικά επιτόκια θα έχουν υποχωρήσει.