A- A+
Πώς μία τράπεζα μετουσιώνει σε πράξεις το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον

Με εκταμιεύσεις που ξεπερνούν ήδη το 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων, η Procredit Bank φιλοδοξεί να αφήσει το δικό της αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία.

Ως μέλος ενός διεθνούς χρηματοπιστωτικού ομίλου που δραστηριοποιείται για πάνω από 20 χρόνια σε 13 χώρες της ΝΑ Ευρώπης, ενισχύει με σταθερά βήματα την παρουσία της στην Ελλάδα.

Οι αρχές της υπεύθυνης τραπεζικής που έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει, στοχεύουν στην εμπορική ανάπτυξη και την οικονομική βιωσιμότητα, με θετικό ωστόσο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Οι πράσινες χορηγήσεις

Μέχρι σήμερα, οι χορηγήσεις δανείων για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων σε Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Οι εκταμιεύσεις αυτές έχουν διοχετευτεί για την υλοποίηση των ακόλουθων επενδύσεων:

- Το 45% αφορά δάνεια για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και την αναβάθμιση κτιρίων

- Το 15% είναι χορηγήσεις για την υλοποίηση υποδομών που προστατεύουν τη φύση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα έργα διαχείρισης αποβλήτων και κυκλικής οικονομίας

- Το 40% κατευθύνθηκε σε επενδύσεις που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και μονάδες παραγωγής βιοαερίων.

Μέχρι στιγμής, η ProCredit Bank έχει υποστηρίξει πάνω από 75 ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα, που αντιπροσωπεύουν το 6% του σύνολου τους, συμβάλλοντας καθοριστικά για την ολοκλήρωση έργων παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος άνω των 300 MW.

Οι αρχές ESG

Οι επιδόσεις αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι. Απορρέουν από τον πυρήνα της φιλοσοφίας της Procredit Bank, που στηρίζεται στις αρχές του ESG, στο τρίπτυχο δηλαδή της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης.

Η περιβαλλοντική κουλτούρα της Procredit Bank είναι εμφανής στην καθημερινή της λειτουργία:

- Το 100% των απορριμάτων της ανακυκλώνεται

- Το 85% των εταιρικών της οχημάτων είναι αμιγώς ηλεκτρικά

- Το προσωπικό της εκπαιδεύεται συνεχώς προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της τεχνογνωσίας για θέματα που αφορούν τις αρχές του ESG.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, η τράπεζα έχει λάβει το βραβείο αριστείας της κυκλικής οικονομίας στο Διεθνές Μεσογειακό Forum.

Η εκπαίδευση του προσωπικού

Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού της τράπεζας.

Κατ΄ αρχάς, όλοι οι μελλοντικοί εργαζόμενοι υποβάλλονται σε ένα πρόγραμμα ένταξης 6 μηνών.

Μέσω αυτού διασφαλίζεται ότι κάθε εργαζόμενος έχει τις απαιτούμενες δεξιότητες, γνώσεις και ικανότητες για να υπηρετήσει τη φιλοσοφία της.

Επιπλέον, για να πληρούν τις προϋποθέσεις για τις ευθύνες των διοικητικών θέσεων, όλοι οι διευθυντές υποχρεωτικά παρακολουθούν μαθήματα στις ακαδημίες της τράπεζας.

Ξεπερνώντας τα όρια της συνήθους εκπαίδευσης στο τομέα της διαχείρισης, οι ακαδημίες της φέρνουν σε επαφή τους συμμετέχοντες με φιλοσοφικά, ιστορικά και κοινωνικά θέματα.

Με τον τρόπο αυτό, τα διευθυντικά στελέχη αναπτύσσουν αίσθημα αλληλεγγύης και ενός κοινού στόχου,  τον οποίο μοιράζονται μεταξύ τους, με τις ομάδες ευθύνης τους, αλλά και με τον όμιλο στο σύνολό του.