A- A+
Πώς έχασαν 100 εκατ. ευρώ από τόκους οι καταθέτες μέσα σε μία χρονιά

Στα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες σε τόκους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2019 από τις μειώσεις επιτοκίων στα προϊόντα τους, στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τράπεζες τη χρονιά που πέρασε προχώρησαν σε μία επιθετική μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις από τόκους να περιοριστούν δραματικά, αν συνυπολογιστεί η πρόσθετη απώλεια από τη φορολογία (15%) και τον πληθωρισμό.

Οι "παρενέργειες" από την πολιτική αυτή εντοπίζονται τόσο στην "τσέπη" των καταθετών, αλλά και στην μικρή αύξηση που παρουσίασε πέρυσι το απόθεμα των καταθέσεων.

Μάλιστα στην περίπτωση των καταθέσεων προσθεσμίας, τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι το Νοέμβριο δείχνουν μία μείωση τους κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Οι περικοπές στις αποδόσεις

Στη διάρκεια του 11μηνου Ιανουάριος - Νοέμβριος 2019 οι τράπεζες μείωσαν το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων κατά περίπου 0,10% από το 0,29% στο 0,19%.

Την ίδια περίοδο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν, μετά και την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στα 114,897 δισ. ευρώ από 109,422 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

Τούτο συνεπάγεται ότι τον Ιανουάριο του 2019 οι καταθέτες θα έπρεπε να εισπράξουν στο τέλος του έτους τόκους περίπου 317,323 εκατ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο ο τόκος που αναλογεί, στο αυξημένο απόθεμα των καταθέσεων, διαμορφώνεται σε περίπου 218,3 εκατ. ευρώ.

Επομένως μέσα στη διάρκεια του έτους οι τόκοι που θα πρέπει να καταβάλλουν οι τράπεζες (χωρίς να υπολογιστεί η αφαίρεση της φορολογίας) μειώθηκαν κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ.