A- A+
Απάτες: Πώς χάθηκαν καταθέσεις 80 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω e-banking

Σημαντική αύξηση κατέγραψε κατά την περυσινή χρονιά η λεία των επιτήδειων που παραπλανούν συνδρομητές e-banking των ελληνικών τραπεζών και «σηκώνουν» τις καταθέσεις τους.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ενδεικτικά της έκρηξης των περιστατικών απάτης, παρά τις καμπάνιες ενημέρωσης που έχουν τρέξει τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, το 2022 οι κλοπές σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, ενώ η αξία των κλοπιμαίων τριπλασιάστηκε.

ADVERTISEMENT

Τι έδειξαν τα στοιχεία

Αναλυτικότερα, την υπό εξέταση περίοδο αναφέρθηκαν 16.339 περιστατικά απάτης συνολικής αξίας 79,5 εκατ. ευρώ, έναντι 8.365 περιστατικών ύψους  26,3 εκατ. ευρώ το 2021.

Συνολικά καταγράφηκε μία συναλλαγή απάτης ανά 34 χιλ. συναλλαγές μεταφοράς χρημάτων και 1 ευρώ ανά 12 χιλ. ευρώ αξίας συναλλαγών.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι σε ποσοστό 91% οι τεχνικές απάτης αφορούν στην έκδοση εντολής πληρωμής από το δράστη, αφού έχει υποκλέψει τα στοιχεία εισόδου του θύματος στην υπηρεσία e-banking.

Στη συνέχεια πείθει το θύμα να εγκρίνει την απατηλή συναλλαγή μέσω του m-banking ή να του αποκαλύψει τον κωδικό μίας χρήσης που έλαβε στο κινητό του.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, το θύμα παρέχει καλή τη πίστει τη συγκατάθεσή του στην εκτέλεση εντολής πληρωμής προς λογαριασμό πληρωμών τρίτου θεωρώντας ότι ανήκει σε νόμιμο δικαιούχο.

ADVERTISEMENT

Κλοπές και σε ΑΤΜ

Μεγάλη άνοδος καταγράφεται τους τελευταίους μήνες και στα περιστατικά απάτης με παράνομη χρήση καρτών σε ΑΤΜ, POS και εξ αποστάσεως συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, κατά το α΄ εξάμηνο καταγράφηκαν τα ακόλουθα περιστατικά:

- ΑΤΜ

Πραγματοποιήθηκαν 2.705 συναλλαγές με λεία 900 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή η μέση ζημιά ανά περιστατικό ανήλθε σε 333 ευρώ περίπου

- POS

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 26 χιλιάδες πληρωμές από τους δράστες σε POS, με την αξία των αγορών να φτάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η μέση ζημιά ανήλθε σε 96 ευρώ περίπου.

Στην αύξηση αυτών των κρουσμάτων εκτιμάται ότι έχει συμβάλει η δυνατότητα που παρέχουν πλέον οι τράπεζες για πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών χωρίς τη χρήση PIN για ποσά έως 50 ευρώ ανά πληρωμή, με ανώτατο ημερήσιο όριο τα 150 ευρώ.

- Αγορές στο διαδίκτυο

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μορφή απάτης στις συναλλαγές με κάρτες. Συνολικά καταγράφηκαν 174.000 περιστατικά της κατηγορίας με τζίρο 9 εκατ. ευρώ.

ADVERTISEMENT

Ποιος πλήρωσε τη ζημιά

Οι οικονομικές ζημίες που προκύπτουν από τις συναλλαγές απάτης και οι οποίες επιμερίζονται στα συμβαλλόμενα μέρη της συναλλαγής ανάλογα με την υπαιτιότητά τους, ανήλθαν σε 11,4 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2023.

Πρόκειται για ένα ποσό αυξημένο κατά 25% συγκριτικά με το β΄ εξάμηνο του 2022 και κατά 105% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2022.

Από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας επιβάρυνε τους κατόχους των καρτών, καθώς διαπιστώθηκε βαριά αμέλεια από την πλευρά τους.

Συγκεκριμένα, πλήρωσαν από την τσέπη τους τα 7,2 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 63% της συνολικής ζημιάς.

Από την άλλη, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που αποδέχονται συναλλαγές καρτών επωμίστηκαν το 31% της συνολικής ζημίας, ενώ οι πάροχοι-εκδότες καρτών πληρωμών επιβαρύνθηκαν σε ποσοστό 6%.