A- A+
Πληρώθηκαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα κουρεμένα ενοίκια - Προσοχή στη δήλωση ΙΒΑΝ

Στην πίστωση ποσού συνολικού ύψους 182,5 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς ιδιοκτητών ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά από αυτές τις πληρωμές, ξεπερνά πλέον τα 385 εκατ. ευρώ η στήριξη στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου 2020 – Μαρτίου 2021, από την έναρξη δηλαδή της πανδημίας μέχρι σήμερα.

Ποιοι πήραν λεφτά

Την Τετάρτη 269.461 ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν συνολικά 182,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2021. Ο μέσος όρος της αποζημίωσης φτάνει τα 680 ευρώ περίπου ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Από το παραπάνω ποσό, τα 167,6 εκατ. ευρώ αφορούν 265.524 φυσικά πρόσωπα και τα 14,9 εκατ. ευρώ αφορούν 3.937 νομικά πρόσωπα.

Οι αποζημίωσεις έφτασαν στο:

- 80% του μισθώματος σε περιπτώσεις πληρους απαλλαγής των ενοικιαστών από το ενοίκιο, εάν ο εκμισθωτής είναι φυσικό πρόσωπο

- 60% του μισθώματος σε περιπτώσεις πληρους απαλλαγής των ενοικιαστών από το ενοίκιο, εάν ο εκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο

- 20% του μισθώματος όταν η υποχρεωτική έκπτωση στο ενοίκιο ήταν 40%

Εξάλλου, την Τρίτη έγινε πίστωση ποσού συνολικού ύψους 15,7 εκατ. ευρώ σε 99.358 μοναδιαίους Α.Φ.Μ. για μειωμένα μισθώματα της περιόδου Νοεμβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021.

ADVERTISEMENT

Προσοχή στη δήλωση IBAN

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν δεν έχετε δηλωμένο τον αριθμό λογαριασμού ΙΒΑΝ στο Taxis σωστά, δεν θα λάβετε χρήματα.

Οι 4 κανόνες που πρέπει να τηρούνται στις δηλώσεις Covid για να πάνε όλα καλά είναι οι εξής:

1.Έγκαιρη δήλωση

Κάθε δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης λόγω μείωσης ενοικίων ακινήτων θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ, έστω και καθυστερημένα, τον τραπεζικό λογαριασμό του για να του κατατεθεί το ποσό που δικαιούται.

Συγκεκριμένα το πλήρες ΙΒΑΝ του λογαριασμού κατάθεσης θα πρέπει να καταχωρηθεί στη σελίδα του δικαιούχου στο TAXISNET, στην αριστερή στήλη "My Taxis Net" και στο παράθυρο "Δήλωση Λογαριασμού - ΙΒΑΝ".

2. Οι κοινοί λογαριασμοί

Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο δικαιούχους. Συνεπώς σύμφωνα με αυτήν, δεν κατατίθενται χρήματα σε κοινούς λογαριασμούς με πάνω από δύο δικαιούχους, έστω και αν το όνομα του δικαιούχου της αποζημίωσης είναι πρώτο.

Επίσης, το όνομα του εκμισθωτή-δικαιούχου της αποζημίωσης μπορεί να είναι πρώτο ή και δεύτερο στο δηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό κατάθεσης.

ADVERTISEMENT

3. Ελληνικός λογαριασμός

Ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ανοιγμένος σε οποιαδήποτε ελληνική Τράπεζα, με ΙΒΑΝ που να αρχίζει από GR.

Η κατάθεση σε τράπεζα εξωτερικού δεν φαίνεται να προβλέπεται, ούτε έχει ελεγχθεί αν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.

4. Ε νεργοί λογαριασμοί

Ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ενεργός, και να μη έχει χαρακτηριστεί ως "αδρανής".

Αδρανής θα χαρακτηριστεί όταν για 24 συνεχόμενους μήνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές με άμεση χρέωση του λογαριασμού του δικαιούχου.

Αν υπάρχει λογαριασμός αλλά είναι ήδη χαρακτηρισμένος αδρανής, χρειάζεται αίτηση στην Τράπεζα και επικαιροποίηση των στοιχείων των καταθετών.

Η τήρηση όλων των παραπάνω κανόνων είναι συνεπώς απολύτως απαραίτητη για την είσπραξη των αποζημιώσεων των εκμισθωτών και οι οποίες μάλιστα είναι με το νόμο αφορολόγητες και ακατάσχετες.