A- A+
Κουρεμένα ενοίκια: Άμεση ενημέρωση των ιδιοκτητών για το αν οι μισθωτές είναι δικαιούχοι των εκπτώσεων

Άνοιξε στο Taxis η πλατφόρμα των δηλώσεων COVID-19 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια κατά το μήνα Ιανουάριο.

Με τον τρόπο αυτό το κράτος θα αποδώσει στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών της προβλεπόμενες αποζημιώσεις για το μήνα Ιανουάριου.

Η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η 1η Μαρτίου 2021.

Επιπλέον, στις δηλώσεις COVID-19 του λανσάρεται για πρώτη φορά ο αυτόματος έλεγχος του ΑΦΜ του μισθωτή, ώστε ο ιδιοκτήτης να ξέρει με σιγουριά αν είναι δικαιούχος της έκπτωσης.

Ειδικότερα, θα εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα:

«Βρέθηκαν πληττόμενοι μισθωτές κατά τα οριζόμενα στην Α. 1025/2021: ΑΦΜ: ΧΧΧΧΧΧΧΧΧ για τον μήνα: 1/2021 (ποσοστό 100% ή 40%) για χρήση μισθίου ως επαγγελματική στέγη ή ως κατοικία ή ως φοιτητική στέγη».

Τα ποσοστά των μειώσεων

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο μήνα του 2021 ισχύουν τα εξής:

- Απαλλάσσονται από τα ενοίκια οι σοβαρά πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις (λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμός, μεταφορές, πολιτισμός, αθλητισμός)

Οι ιδιοκτήτες θα λάβουν αποζημίωση ίση με το 80% του μισθώματος, που θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

- Έκπτωση 40% στα μισθώνματα έχουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τους προαναφερθέντες κλάδους.

Το ίδιο ισχύει και για εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή και μισθώνουν ακίνητο για την κύρια κατοικία τους ή για το παιδί τους που φοιτεί σε πόλη διαφορετική από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Σε αυτήν την περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν αποζημίωση ίση με το 20% του μισθώματος του Ιανουαρίου, που επίσης είναι αφορολήγητη και ακατάσχετη.

ADVERTISEMENT

Πώς γίνεται η δήλωση

Για να πάρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων των αποζημίωση του 80% ή 20% επί του μισθώματος του Ιανουαρίου, θα πρέπει να κάνουν δήλωση COVID-19 για το μήνα αυτό στο Taxis.

Η δήλωση γίνεται ως εξής:

1. Μεταβείτε στην εφαρμογή «Μισθωτήρια ακινήτων» στο Taxis κάντε είσοδο με χρήση των κωδικών σας. Κάντε κλικ εδώ: https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton

2. Κάντε κλικ στο κουμπί επιλογή για να εμφανιστούν οι μισθώσεις σας

3. Στη μίσθωση με το μειωμένο ενοίκιο κάντε κλικ στον πράσινο σταυρό που εμφανίζεται δίπλα στο συμβόλαιό σας

4. Στην επόμενη σελίδα συμπληρώστε το αρχικό και το μειωμένο ενοίκιο που τελικά εισπράξατε και κάντε κλικ στην οριστικοποίηση της δήλωσης.