A- A+
Ποιοι δικαιούνται επιδότηση έως 4.000 ευρώ για να ανακαινίσουν παλαιές κατοικίες

Ξεκινά τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» που θα επιδοτεί ιδιοκτήτες κενών κατοικιών για να τις ανακαινίσουν με έως 4.000 ευρώ.

Πρόκειται για μία δράση που έχει στόχο να ξαναμπούν παλαιές κατοικίες στην αγορά των μισθώσεων, ώστε να ενισχυθεί η προσφορά και να υποχωρήσουνμε τον τρόπο αυτό τα ενοίκια.

Εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αύξηση της διαθεσιμότητας κατοικιών, η οποία αυτήν τη στιγμή παραμένει σημαντικά χαμηλότερη της ζήτησης από υποψήφιους ενοικιαστές.

Το ποσό της επιδόστης

Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ.

Οι δαπάνες αυτές δύναται να περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά, όσο και τις εργασίες της ανακαίνισης.

Επί των δαπανών αυτών, η επιδότηση ανέρχεται στο 40%, δηλαδή μπορεί να φτάσει έως και τις 4.000 ευρώ ανά κατοικία που ανακαινίζεται.

Ωστόσο, προϋπόθεση για τη λήψη της επιδότησης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να προχωρήσει σε εκμίσθωσή του για 3 τουλάχιστον έτη.

ADVERTISEMENT

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2024, μετά τη δημοσιοποίηση του οδηγού του προγράμματος και θα υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του gov.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όσοι πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Πρώτον, διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 50%

Δεύτερον, το ακίνητο είναι εμβαδού έως 100 τμ και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή

Τρίτον, έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ

Τέταρτον, η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ

Πέμπτον, το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών

Έκτον, δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.