A- A+
Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά προσωρινών συντάξεων - Τα κριτήρια για το μηνιαίο ποσό

Προς ψήφιση αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας με το οποίο νομοθετείται η άμεση καταβολή προσωρινής σύνταξης σε όσους υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης.

Η σχετική διάταξη θα αφορά τόσο νέα αιτήματα συνταξιοδότησης, όσο και παλαιότερα, με καταβολή αναδρομικών ποσών για το διάστημα που έχει μεσολαβήσει έως σήμερα από την αρχική αίτηση.

Τα ποσά είναι ακατάσχετα και συμψηφίζονται με τα ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την προσωρινή και οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Τα ποσά της σύνταξης

Ειδικότερα, για αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, το ποσό που χορηγείται ως προκαταβολή, εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει συμπληρώσει, βάσει των στοιχείων που τηρούνται στον e-ΕΦΚΑ ή δηλώνονται από τον ίδιο:

  • Για μηνιαίο ποσό 384 ευρώ

- Κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης) και ηλικία 67 ετών και άνω

- Κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 η.α.) και 62-67 ετών

- Για αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, το ποσό που θα χορηγείται ως προκαταβολή είναι 384 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει το ελάχιστο συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας και έχουν συμπληρωθεί οι χρονικές προϋποθέσεις, όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις που διέπουν τους φορείς κύριας ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

ADVERTISEMENT

  • Για μηνιαίο ποσό 360 ευρώ

- Κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 η.α.) και ηλικία 62 έως 67 ετών

- Στις απαιτούμενες κατά περίπτωση προϋποθέσεις του χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας που είναι κάτω των 62 ετών

ADVERTISEMENT

Ποιοι εξαιρούνται

Προσωρινή σύνταξη και αναδρομικά δεν δικαιούνται όσοι:

- Οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τα 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες

- Έχουν ήδη λάβει προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας,

- Έχουν υποβάλλει η αίτηση συνταξιοδότησης που κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

Επίσης, από τη διαδικασία εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί που υπάγονται στον Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, οι οποίοι δικαιούνται ή λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης και στη συνέχεια προσωρινή.