A- A+
Παρατείνονται αυτόματα οι «κλειστές» λόγω COVID-19 μισθώσεις - Η προϋπόθεση

Τροπολογία που προβλέπει την αυτόματη παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω πανδημίας, κατατέθηκε στη Βουλή.

Η σχετική ρύθμιση εφαρμόζεται αναδρομικά για το διάστημα από τις 14.3.2020 και μετά, και καταλαμβάνει όλες τις ενεργές μισθώσεις, καθώς και τις μισθώσεις οι οποίες έληξαν μετά τις 7.11.2020 έως σήμερα.

Δηλαδή αν μία επιχείρηση ήταν κλειστή για 6 μήνες και το συμβόλαιό της έληξε μετά τις 7 Νοεμβρίου 2020 ή παραμένει σε ισχύ, τότε δίνεται να παραταθεί κατά 6 μήνες.

Κι αυτό διότι η διευκόλυνση έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την αναπλήρωση του χρόνου αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή.

Οι προϋποθέσεις

Η παράταση της διάρκειας της μίσθωσης γίνεται από τον μισθωτή, εφόσον το επιθυμεί, με έγγραφη δήλωση του προς τον εκμισθωτή, μέχρι την 31η Ιουλίου 2021 και καθίσταται υποχρεωτική για τον εκμισθωτή.

Η έγγραφη δήλωση απευθύνεται προς υπεκμισθωτή και εκμισθωτή και είναι υποχρεωτική για αμφότερους, προκειμένου να γίνει η παράταση.

Σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση για να γίνει αποδεκτή η παράταση είναι κατά το χρόνο της δήλωσης αυτής, να μην οφείλεται από το μισθωτή κανενός είδους μίσθωμα.

Σημειώνεται ότι η παράταση αποτελεί αποκλειστικά και μόνο αναπλήρωση του χρόνου αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή.

Κατά συνέπεια, δεν δημιουργεί οποιαδήποτε άλλα δικαιώματα και υποχρεώσεις στα μέρη της σύμβασης επαγγελματικής μίσθωσης.