A- A+
Υπεκμισθώσεις: Η κρίσιμη λεπτομέρεια που μπορεί να κοστίσει την κρατική αποζημίωση

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι εκμισθωτές και υπεκμισθωτές σε περιπτώσεις υπεκμίσθωσης ακινήτων, καθώς ένα λάθος μπορεί να τους κοστίσει την κρατική αποζημίωση που νόμιζαν πως δικαιούνται.

Ως γνωστόν, σε περιπτώσεις πλήρους απαλλαγής του ενοικίου, η αποζημίωση ανέρχεται σε 60% ή 80% και σε περιπτώσεις έκπτωσης κατά 40% σε 20% επί του μηνιαίου μισθώματος.

Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν υπάρχει υπεκμίσθωση, δηλαδή όταν ο ενοικιαστής νοικιάζει και ο ίδιος με τη σειρά του το ακίνητο σε τρίτο.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει φθάσει πληθώρα ερωτημάτων για το θέμα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έλαβαν αποζημίωση από το κράτος.

Στην περίπτωση ολικής υπεκμίσθωσης ο υπεκμισθωτής δεν μπορεί να λάβει αποζημίωση από τον υπομισθωτή και ταυτόχρονα να πληρώσει στον δικό του μισθωτή μειωμένο ενοίκιο.

Από την άλλη, στις μερικές εκμισθώσεις όλοι οι εκμισθωτές μπορούν να λάβουν βάση του ΚΑΔ των μισθωτών τους αποζημίωση υπολογισμένη επί των τμ του ακινήτου που μισθώνουν.

Δύο παραδείγματα

Ακολουθούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

i) Υπεκμίσθωση του συνόλου ενός ακινήτου

Κατάστημα εκμισθώνεται από το φυσικό πρόσωπο Α (εκμισθωτής) στην επιχείρηση Β (μισθώτρια).

Η επιχείρηση Β (μισθώτρια και στη συνέχεια υπεκμισθώτρια) υπεκμισθώνει το ίδιο κατάστημα στην επιχείρηση Γ (υπομισθώτρια).

Η υπομισθώτρια Γ είναι βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) πληττόμενη επιχείρηση και συνεπώς καταβάλλει μειωμένο υπομίσθωμα προς την υπεκμισθώτρια Β.

- Στην περίπτωση που η υπεκμισθώτρια Β υπέβαλε «Δήλωση Covid» και έλαβε την προβλεπόμενη αποζημίωση από το κράτος, οφείλει σε κάθε περίπτωση να καταβάλει ακέραιο το μίσθωμα στον Α, ακόμη και αν η δραστηριότητά της εντάσσεται σε πληττόμενο ΚΑΔ.

- Στην περίπτωση που η υπεκμισθώτρια Β, δεν υπέβαλε «Δήλωση Covid», τότε, εφόσον είναι πληττόμενη, δικαιούται να καταβάλει, μειωμένο μίσθωμα προς τον Α ή να απαλλαγεί από την καταβολή αυτού συνολικά, ανάλογα με τον ΚΑΔ..

Στην εν λόγω περίπτωση, η «Δήλωση Covid» υποβάλλεται από τον εκμισθωτή Α, ο οποίος είναι και δικαιούχος της αποζημίωσης.


ADVERTISEMENT

i) Μερική υπεκμίσθωση ακινήτου

Κατάστημα 200 τ. μ. εκμισθώνεται από το φυσικό πρόσωπο Α στην εταιρεία ΒΗΤΑ Α.Ε. έναντι 1000 ευρώ το μήνα.

Η εταιρεία ΒΗΤΑ Α.Ε. υπεκμισθώνει στην εταιρεία ΓΑΜΜΑ Ο.Ε. τα 20 τ. μ. του ιδίου ακινήτου έναντι 300 ευρώ το μήνα.

Οι εταιρείες ΒΗΤΑ Α.Ε. και ΓΑΜΜΑ Ο.Ε. είναι πληττόμενες για τον μήνα Ιανουάριο 2021 και απαλλάσσονται από την καταβολή μισθώματος και υπομισθώματος, αντίστοιχα, ως εξής:

Η εταιρεία ΓΑΜΜΑ Ο.Ε. δικαιούται να μην καταβάλει υπομίσθωμα στην εταιρεία ΒΗΤΑ Α.Ε.. Περαιτέρω η εταιρεία ΒΗΤΑ Α.Ε. δικαιούται να εισπράξει αποζημίωση ίση με το 60% του μισθώματος που δεν εισέπραξε από την εταιρεία ΓΑΜΜΑ Ο.Ε. ήτοι 180 ευρώ (60% * 300).

Η εταιρεία ΒΗΤΑ Α.Ε. η οποία χρησιμοποιεί τα 180 από τα 200 τ. μ. του ακινήτου που μισθώνει, ήτοι το 90% του ακινήτου, δικαιούται να μην καταβάλλει στο φυσικό πρόσωπο Α μίσθωμα για το 90% του μισθώματος (90%*1000 = 900 ευρώ).

Επίσης, το φυσικό πρόσωπο Α δικαιούται να λάβει αποζημίωση ίση με το 80% του μισθώματος που δεν εισέπραξε από την εταιρεία ΒΗΤΑ Α.Ε. ήτοι ποσό 720 ευρώ (80% * 900 ευρώ).

ADVERTISEMENT

 
Tα ανωτέρω ισχύουν και για τις περιπτώσεις μερικής υπεκμίσθωσης:

α) κύριας κατοικίας στις οποίες μισθωτής / υπομισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης και των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας,

β) φοιτητικής κατοικίας τέκνου – εξαρτώμενου μέλους το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση και του οποίου έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας,

γ) κύριας κατοικίας ναυτικού του οποίου η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή ή συζύγου ή έτερου μέρους συμφώνου συμβίωσης.