A- A+
Έκρηξη ζήτησης για σπίτια προς αγορά ή ενοικίαση στο ξεκίνημα του 2021

Με το δεξί έκανε ποδαρικό στο 2021 η αγορά κατοικιών, καθώς η ζήτηση τόσο για μισθώσεις και και για αγορές κατέγραψε σημαντική άνοδο.

Σύμφωνα με τον όγκο αναζητήσεων της πλατφόρμας αγγελιών Spitogatos, σημαντική αύξηση καταγράφηκε στη ζήτηση ακινήτων προς αγορά και ενοικίαση σε όλη τη χώρα τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2021.

Έπειτα από την ετήσια πτώση του 2020 της τάξης του 8,3% στη ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση και -2,2% για ακίνητα προς πώληση, το 2021 οι τάσεις αντιστράφηκαν.

Οι αναζητήσεις των ενδιαφερόμενων αγοραστών αυξήθηκαν κατά 61% σε όλη τη χώρα και των υποψήφιων ενοικιαστών κατά 30,5%.

Τι ψάχνουν οι ενδιαφερόμενοι

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το πιο δημοφιλές κριτήριο στην αναζήτηση κατοικίας με διαφορά αποτελεί ο όροφος και συγκεκριμένα η αναζήτηση ακινήτων που βρίσκονται στον 1ο όροφο και πάνω.

Μετά ακολουθεί η ύπαρξη γκαράζ αλλά και το αν το ακίνητο είναι νεόδμητο.

Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά που ψάχνουν οι υποψήφιοι αγοραστές είναι το ασανσέρ, η θέα που παρέχει το ακίνητο, η ύπαρξη μπαλκονιών και κήπου.

Σε σχέση με το πιο περιζήτητο μέγεθος ακινήτου, ο μέσος όρος του εμβαδού κατοικίας που αναζητείται για αγορά είναι τα 95 τμ, ενώ η διάμεσος του εμβαδού που αναζητούν οι υποψήφιοι αγοραστές είναι 85 τμ.

ADVERTISEMENT

Δίνουν 20% μεγαλύτερα τιμήματα

Από την άλλη, ο μέσος όρος της ανώτατης τιμής που θέτουν οι χρήστες στην αναζήτησή τους για αγορά ακινήτου, παρουσιάζει αύξηση για το 2021 στα 160.767 ευρώ.

Το 2020 η αντίστοιχη τιμή είχε διαμορφωθεί στις 147.315 ευρώ. Άρα καταγράφεται μία αύξηση στην ανώτατη τιμή της τάξης του 10%.

Από την άλλη, ο μέσος όρος της ανώτατης τιμής αγοράς διαμορφώνεται στις 120.000 ευρώ, αυξημένη κατά 20% σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

που θέτουν οι χρήστες που αναζητούν κατοικία για αγορά είναι 120.000 ευρώ, τιμή που σημείωσε αύξηση 20% σε σχέση με το 2020.

ADVERTISEMENT


Οι δημοφιλέστερες περιοχές

Στην ίδια έρευνα καταγράφονται και οι δημοφιλέστερες περιοχές για αγορά ή ενοικίαση ακινήτου. Συγκεκριμένα:

- Στην Αττική, δημοφιλέστερη περιοχή για αναζήτηση ακινήτου προς ενοικίαση, αλλά και πώληση είναι το Μαρκόπουλο, με τη Ραφήνα και τη Σαρωνίδα να ακολουθούν στην 2η και 3η θέση.

Στην πώληση ακολουθεί η Κηφισιά και η Νέα Μάκρη.

Σε ό,τι αφορά στη ζήτηση για ακίνητα προς ενοικίαση, στις 10 πιο δημοφιλείς περιοχές κατατάσσονται αρκετές παραθαλάσσιες, όπως η Ραφήνα, η Σαρωνίδα, ο Ωρωπός, η Ανάβυσσος και τα Μέγαρα.

Σε ό,τι αφορά στην αναζήτηση ακινήτου προς πώληση, οι 10 πιο δημοφιλείς περιοχές στην Αττική με εξαίρεση το Μαρκόπουλο, εντοπίζονται είτε στα Βόρεια Προάστια όπως η Κηφισιά και το Χαλάνδρι, είτε σε παραθαλάσσιες περιοχές όπως η Σαρωνίδα και η Νέα Μάκρη.

- Στη Θεσσαλονίκη, η πιο δημοφιλής περιοχή για αναζήτηση ακινήτου προς ενοικίαση είναι ο Άγιος Γεώργιος, ενώ για αγορά ακινήτου η Θέρμη.

Η Θέρμη επίσης καταλαμβάνει την 5η θέση στις αναζητήσεις ακινήτου προς ενοικίαση.

Στην 2η και 3η θέση των αναζητήσεων για ακίνητο προς πώληση έρχονται το Ωραιόκαστρο και η Πυλαία κι ακολουθούν η Καλαμαριά και η Μίκρα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελείως διαφορετική προτίμηση περιοχών μεταξύ ενοικίασης και αγοράς ακινήτου στη Θεσσαλονίκη με εξαίρεση τη Θέρμη και το Πανόραμα που εντοπίζονται και στις δύο κατηγορίες.