A- A+
Αύξηση ενοικίων σε γραφεία - καταστήματα μέσα στην πανδημία - Τι συμβαίνει

Οριακές ήταν το 2020 οι μεταβολές στα μισθώματα επαγγελματικών χώρων, παρά τα lockdowns και τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αύξηση το δεύτερο μισό της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο σύνολο της περυσινής χρονιάς τα μισθώματα τόσο των γραφείων, όσο και των καταστημάτων κατέγραψαν οριακές μειώσεις σε σχέση με το 2019.

Ωστόσο, στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 κατά τη διάρκεια του οποίου η οικονομία κινούνταν εξ ολοκλήρου στους ρυθμούς της πανδημίας, σημειώθηκαν ακόμη και αυξήσεις στα ενοίκια!

Οι μεταβολές

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΤτΕ, καταγράφηκαν οι ακόλουθες μεταβολές:

- Καταστήματα

Σε ονομαστικούς όρους, για το σύνολο της χώρας, κατέγραψαν μέση ετήσια μείωση 0,6% (προσωρινά στοιχεία).

Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, οι αντίστοιχοι μέσοι ετήσιοι ρυθμοί μείωσης των μισθωμάτων ήταν 1,5% για την Αθήνα και 0,8% για τη Θεσσαλονίκη, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση 0,3%.

To β΄ εξάμηνο του 2020, τα μισθώματα των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 0,6% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2020 για το σύνολο της χώρας (προσωρινά στοιχεία).

Οι αντίστοιχοι ρυθμοί μείωσης των μισθωμάτων ήταν 0,3% κατά το β΄ εξάμηνο του 2019 και 0,9% κατά το α΄ εξάμηνο του 2020 (αναθεωρημένα στοιχεία).

- Γραφεία

Για το σύνολο του 2020, τα μισθώματα γραφείων σε ονομαστικούς όρους για το σύνολο της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 1,1% (προσωρινά στοιχεία).

Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, η Αθήνα κατέγραψε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης των μισθωμάτων 2,4%, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε αύξηση 1,3% και η υπόλοιπη Ελλάδα μείωση 0,1%.

To β΄ εξάμηνο του 2020 όμως, τα μισθώματα των γραφείων, για το σύνολο της χώρας, κατέγραψαν αύξηση 0,8% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2020 (προσωρινά στοιχεία).

Οι αντίστοιχοι ρυθμοί μεταβολής των μισθωμάτων ήταν -0,3% κατά το β΄ εξάμηνο του 2019 και -1,3% κατά το α΄ εξάμηνο του 2020 (αναθεωρημένα στοιχεία).

ADVERTISEMENT


Ο λόγος της ανόδου

Πώς όμως σημειώθηκαν αυξήσεις σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για την οικονομία; Η απάντηση είναι συγκεκριμένη: Αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες με κουρεμένα από το κράτος ενοίκια.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Μάρτιο τα μισθώματα μειώθηκαν υποχρεωτικά κατά 40% για τουλάχιστον 5 μήνες σε πάρα πολούς κλάδους και για όλο το διάστημα για σοβαρά πληττόμενους, πχ. εστίαση, τουρισμός.

Στο διάστημα αυτό το κράτος κατέβαλε στους ιδιοκτήτες των μισθωμένων ακινήτων αφορολόγητη και ακατάσχετη αποζημίωση ίση με το 20% του ενοικίου, με πιστωτικά υπόλοιπα για πληρωμή φόρων σε πρώτη φάση και με άμεσες καταβολές στη συνέχεια.

Όλοι ευχαριστημένοι

Άρα, δεν υπήρχε λόγος αναπροσαρμογής των ενοικίων. Ο μεν μισθωτής ήταν ικανοποιημένος με το -40%, ο δε ιδιοκτήτης του ακινήτου είχε σίγουρη την κρατική ενίσχυση, η οποία ήταν μάλιστα και αφορολόγητη.

Δεν αποκλείεται μάλιστα κάποιοι να προχωρήσαν σε αύξηση των μισθωμάτων ή να σύναψαν νέα συμβόλαια με κανονικά κόντρα στην πανδημία ενοίκια, προκειμένου να επωφεληθούν του συστήματος αποζημίωσης.

Η εικόνα στο α΄ εξάμηνο του 2021 αναμένεται να είναι ίδια, καθώς η αποζημίωση από το κράτος για αρκετούς κλάδους αυξήθηκε από το 20% στο 80%, σε περιπτώσεις απαλλαγής από την καταβολή ενοικίου.