A- A+
Στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο - Πώς να επιλέξετε αυτό που σας συμφέρει - Τα κριτήρια

Με τις τράπεζες να ανοίγουν την κάνουλα της στεγαστικής πίστης μετά από χρόνια, επανέρχεται το δίλημμα της δεκαετίας του 2010. Δάνειο ή ενοίκιο για το σπίτι;

Για να επιλέξετε αυτό που σας συμφέρει περισσότερο, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας συγκεριμένα στοιχεία.

Η αλήθεια είναι πως πλέον με την άνοδο των ενοικίων και τη μείωση των επιτοκίων, είναι πολύ πιθανότερο να σας συμφέρει το στεγαστικό δάνειο.

Η σύγκριση

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, Πρόεδρο Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, σε πολλές περιπτώσεις η μηνιαία δόση ενός δανείου διάρκειας 30 ετών, διαμορφώνεται ακόμη και στο 50% του μηνιαίου μισθώματος του ίδιου ακινήτου.

Φυσικά στην περίπτωση του δανείου, θα πρέπει ο αγοραστής να διαθέτει τουλάχιστον το 25% της αξίας αγοράς του, ενώ στο ενοίκιο αυτό δεν χρειάζεται.

Γενικότερα πάντως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η δόση του δανείου ακόμη και στη περίπτωση 100% χρηματοδότησης, με χρήση πχ. καταθέσεων ως εγγύηση, είναι μικρότερη από το μηνιαίο μίσθωμα.


Ποιοι προτιμούν το δάνειο

Κάνοντας την ακτινογραφία όσων αναζητούν ακίνητο, το μεγαλύτερο ποσοστό των αγοραστών ακινήτων με στόχο την ιδιοκατοίκηση, που προτιμούν το δανεισμό, είναι ένστολοι ή/και δημόσιοι υπάλληλοι ηλικίας έως 45 ετών.

Συγκεκριμένα, ο μέσος δανειολήπτης είναι περίπου 40-45 ετών, νιόπαντρος που η ιδία συμμετοχή είναι προϊόν δώρων από τους συγγενείς – φίλους και τις οικογενειακές οικονομίες.

Δεν είναι λίγοι οι δανειολήπτες με παιδιά έως 10 ετών που η ιδία συμμετοχή στην αγορά ακινήτου προέρχεται από πώληση ήδη υπάρχον ακινήτου στην επαρχία ή/και σε οικογενειακές οικονομίες.


ADVERTISEMENT

Τι ακίνητα αγοράζουν

Σύμφωνα  με το Πανελλαδικό Δίκτυο Ε-Real Estates, με το μέσο δάνειο στις 65.000 ευρώ και με συμμετοχή στην αξία αγοράς του ακινήτου 25% - 30%, η αξία των ακινήτων που αποκτώνται με αυτόν τον τρόπο δεν ξεπερνά τις 85.000 - 95.000 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ενδιαφερόμενος αγοραστής, θα πρέπει να επιλέξει ακίνητα από 40 έως 55 ετών στα προάστια της Αττικής, ενώ νεότερα ηλικιακά ακίνητα μπορεί να αναζητήσει στο Υπόλοιπο Αττικής όπως στο Μαρκόπουλο, Ωρωπό και Σπάτα.

Το ίδιο διάστημα η μέση αξία των ακινήτων που πωλούνται διαμορφώνεται στις 125.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, αν ο ενδιαφερόμενος αγοραστής επιθυμεί να στεγάσει την οικογένειά του σε διαμέρισμα άνω των 75τμ έναντι 125.000 ευρώ, θα πρέπει να επιλέξει ακίνητα άνω των 30 ετών.

Νεότερα ηλικιακά ακίνητα μπορεί να αναζητήσει στο υπόλοιπο Αττικής, σε περιοχές όπως στον Ωρωπό, Κερατέα, Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Παλλήνη, Παιανία, Λαύριο, Κερατέα και στα Σπάτα.