A- A+
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την πορεία των αποζημιώσεων εκμισθωτών με μειωμένα ενοίκια

Ενεργοποιήθηκε η πλατφομα στην ΑΑΔΕ που θα επιτρέπει σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δέχθηκαν μειώσεις στα ενοίκιο, να παρακολοουθούν την πορεία των δηλώσεων COVID.

Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους εκμισθωτές να ελέγξουν εάν η δήλωσή τους προχωράει κανονικά και έχει εκκαθαροστεί ή αν κόλλησε κάπου και χρειάζονται διορθώσεις.

Στο σύστημα θα ενταχθούν όλες οι δηλώσεις COVID που υποβλήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η διαδικασία βήμα - βήμα

Η διαδικασία για να δείτε την πορεία των αιτήσεών σας και να εκτυπώσετε όλες τις κινήσεις είναι η εξής:

1. Μεταβείτε στο «Δηλώσεις COVID»

2. Εισάγετε τους κωδικούς σας στο Taxisnet

3. Θα βρεθείτε στην σελίδα με τις προσωποποιημένες ενημερώσεις όπου επιλέγετε «είσοδος»

5. Στο παράθυρο «Αποτελέσματα επεξεργασίας δηλώσεων COVID» επιλέγετε την δήλωση που σας αφορά και κάνετε «κλικ» στο «εκτύπωση»

Οι δυνατότητες

Μέσα από αυτήν την εφαρμογή οι εκμισθωτές με απώλειες στα εισοδήματα από μισθώσεις, θα ενημερώνονται για τα εξής:

  • Αν δικαιούνται και αν έχουν λάβει το συμψηφισμό με τις φορολογικές οφειλές για τα κουρεμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου - Οκτωβρίου
  • Για τις άμεσες αποζημιώσεις σε χρήμα για τα μειωμένα μισθώματα από το Νοέμβριο και μετά.
  • Για το αν έχουν εντοπιστεί λάθη στις δηλώσεις τους με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί από τις ενισχύσεις.

Οι επόμενες πληρωμές

Ως προς τις επόμενες καταβολές αποζημιώσεων, από το υπουργείο Οικονομικών έχει δοθεί η εντολή για άμεση πληρωμή των ιδιοκτητών που υπέβαλαν έως τις 10 Μαρτίου δηλώσεις Covid για τα απολεσθέντα ενοίκια Ιανουαρίου, εφόσον φυσικά δεν υπάρχουν λάθη σε αυτές.

Και για τον πρώτο μήνα του έτους η αποζημίωση θα φτάνει στο 80% ή 60% του ενοικίου για εκμισθωτές φυσικά και νομικά πρόσωπα, στην περίπτωση που ο μισθωτής είναι κλειστός.

Αν είναι απλά πληττόμενος βάση ΚΑΔ, θα καταβληθεί το 20% του μισθώματος από το κράτος και το υπόλοιπο 60% θα πληγρωθεί από τον μισθωτή.

Παράλληλα την Παρασκευή 19 Μαρτίου θα πληρωθούν και όσες αποζημιώσεις αφορούν στα κουρεμένα ενοίκια του Δεκεμβρίου, στην περίπτωση που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί.

Οι ιδιοκτήτες στις υποβληθείσες δηλώσεις Covid των οποίων θα έχουν εντοπιστεί λάθη αλλά τελικά θα έχουν διορθωθεί θα πληρωθούν μετά τις 30 Μαρτίου.

Παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων Covid για τα χαμένα ενοίκια του Φεβρουαρίου.

Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του ίδιου μήνα, οι δε αποζημιώσεις για τα απολεσθέντα ενοίκια του Φεβρουαρίου θα καταβληθούν σε δυο κύκλους που θα ξεκινήσουν, ο πρώτος μετά τις 15 Απριλίου και ο δεύτερος μετά το Πάσχα.