A- A+
Παράταση έως τις 30/9 για τα αδήλωτα τ.μ. - Τελευταία ευκαιρία για ιδιοκτήτες να γλυτώσουν τέλη 5 ετών

Παράταση της προθεσμίας έως τις 30/9 για τη δήλωση της σωστής επιφάνειας των ακινήτων σε όλη τη χώρα στους Δήμους, δίνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Η προθεσμία έληγε τη Δευτέρα 31/8, ωστόσο πολλά νοικοκυριά δεν είχαν προλάβει ακόμη να υποβάλουν τις αιτήσεις για τα αδήλωτα τ.μ., παρά τις πολλές παρατάσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα.

Φορείς της αγοράς ζητούσαν από την κυβέρνηση εδώ και μήνες να παρατείνει την προθεσμία, ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών απέκλειε αυτό το ενδεχόμενο.

Την Κυριακή το πρωί ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε την παράτασή της έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα 1.650.000 ιδιοκτητες έχουν κάνει αίτηση και δηλώνουν τα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι δηλώσουν τη σωστή επιφάνεια των ακινήτων τους στους Δήμους έως και τις 31/8, θα γλυτώνουν όλα τα αναδρομικά δημοτικά τέλη των τελευταίων 5 ετών.

Απαραίτητη η αλλαγή του Ε9

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία και να απαλλαγούν από αυτήν την οφειλή είναι τα τ.μ. που θα δηλώσουν να συμφωνούν με αυτά που αναφέρονται στην περιουσιακή τους κατάσταση στο Ε9.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή το Ε9 είναι λάθος, θα πρέπει προηγουμένως να το διορθώσουν, για να κάνουν τη δήλωσή τους στο Δήμο που βρίσκεται το ακίνητο.

Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis.

Η εφαρμογή είναι mobile friendly, παρέχει προσβασιμότητα σε όλους και διαθέτει ηλεκτρονικό εγχειρίδιο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες των δήμων.

Οδηγός δήλωσης βήμα - βήμα

Η διαδικασία είναι απλή και ολοκληρώνεται σε 4 βήματα.Αναλυτικές οδηγίες στο βίντεο που ακολουθεί:

Αναλυτικότερα, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

1) Σύνδεση στην εφαρμογή

Πηγαίνουμε στην διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/

Κάνουμε είσοδο στην εφαρμογή πατώντας πάνω στο “Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων”.

Θα μας ζητηθεί να συνδεθούμε με τα στοιχεία του TaxisNet

2) Δημιουργία νέα δήλωσης

Αφού γίνει επιτυχής σύνδεση στην εφαρμογή πηγαίνουμε στην σελίδα των δηλώσεών μας και επιλέγουμε “Δημιουργία Νέας Δήλωσης”.

Για την δημιουργία νέας δήλωσης πρέπει να εξουσιοδοτήσουμε την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων μας στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.

Προτού προχωρήσετε στη δήλωση του ακίνητου σας, θα πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας στα εξής:

- Κάθε δήλωση γίνεται ανά αρ. παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά σας ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.

- Επιλέγοντας ακίνητο με αρ. παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή σας και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

- Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε ακίνητο χωρίς αρ. παροχής στην δήλωσή σας, πατήστε το κουμπί “Εισαγωγή στη Δήλωση”΄.

Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αρ. παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.

Επιλέγουμε αν η δήλωση μας αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα και μετά επιλέγουμε τον Δήμο που απευθύνεται η δήλωσή μας

3) Διόρθωση τμ

Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητά μας σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο Δήμο.

Εμφανίζονται για κάθε ακίνητο ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων.

Πατάμε “Εισαγωγή στη δήλωση” για να εισάγουμε το ακίνητο* στη δήλωσή μας *σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητό μας κάνουμε Δημιουργία ακινήτου από το αντίστοιχο κουμπί

Σε αυτό το σημείο η εφαρμογή εμφανίζει στη δήλωσή μας τρία (3) πεδία:

  • Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο Ε9
  • Τη δήλωσή μας
  • Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο ΔΕΔΔΗΕ μαζί με την διαφορά των τετραγωνικών μέτρων από το Ε9.

Σε αυτό το σημείο συμπληρώνουμε τα πραγματικά τ.μ. στην δήλωσή μας στο πεδίο Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη

Εφόσον συμπληρώσουμε τη δήλωσή μας πρέπει να εισάγουμε τα στοιχεία επικοινωνίας μας για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε με email (υποχρεωτικό) όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσής μας από τον υπάλληλο του Δήμου, και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό - υποχρεωτικό να συμπληρώσετε ένα από τα 2 νούμερα τηλεφώνου) σε περίπτωση που ο υπάλληλος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας.

Πατώντας «Προσωρινή Αποθήκευση», η δήλωσή μας ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ, αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορούμε να δούμε μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσαμε.

Αν θέλουμε να την επεξεργαστούμε, πατάμε το κουμπί «Επεξεργασία» και τροποποιούμε όποιο πεδίο επιθυμούμε (σε αυτό το στάδιο, αν επιστρέψουμε στις Δηλώσεις μας, θα δούμε πως έχει δημιουργηθεί μια προσωρινά αποθηκευμένη δήλωση, την οποία μπορούμε και πάλι να τροποποιήσουμε με το κουμπί επεξεργασίας που βρίσκεται στην τελευταία στήλη δεξιά)

4) Οριστική Δήλωση

Στο Ιστορικό Δήλωσης, βλέπουμε όλο το ιστορικό της δήλωσής μας, περιλαμβάνοντας την καταχώρησή της και κάθε τροποποίηση που κάναμε.

Αν είμαστε σίγουροι πως αυτή θα είναι η τελική μορφή των στοιχείων που θα αποστείλουμε, πατάμε το κουμπί «Υποβολή».

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στον Δήμο σας.