A- A+
Πληθαίνουν τα αιτήματα για παράταση της προθεσμίας για τα αδήλωτα τμ έως το τέλος του έτους

Πληθαίνουν τα αιτήματα φορέων της αγοράς, αλλά και κυβερνητικών βουλευτών προς το υπουργείο Εσωτερικών για να δοθεί παράταση στην προθεσμία για τα αδήλωτα τ.μ.

Ο λόγος γίνεται για τη ρύθμιση που επιτρέπει αλλαγές στην επιφάνεια των ακινήτων που είναι δηλωμένη στους Δήμους, με την απαλλαγή από τα τέλη και τις προσαυξήσεις της τελευταίας 5ετίας.

Η προθεσμία έχει πάρει αρκετές παρατάσεις έως σήμερα, ωστόσο μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών για διάφορους λόγους δεν έχει προλάβει έως σήμερα να κάνει τη σχετική δήλωση.

Η τελευταία προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών είναι η 31η Αυγούστου, ενώ έχει διευκρινιστεί πως όσες νομιμοποιήσεις γίνουν μέσα στο Σεπτέμβριο, θα μπορούν να δηλωθούν εμπρόθεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ωστόσο, στην αγορά θεωρούν ότι μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών δεν θα προλάβει να κάνει τη σχετική δήλωση και ζητείται επιτακτικά να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα.

Τα επιχειρήματα

Σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ), η πλατφόρμα δήλωσης τετραγωνικών μέτρων ακινήτων προς τους ΟΤΑ είναι συνδεδεμένη και με το Taxis και με τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε όλες οι πληροφορίες των ακινήτων να έρχονται αυτόματα και η διαδικασία να ολοκληρώνεται ταχύτατα.

Όμως, εάν το ακίνητο δεν είναι δηλωμένο σωστά στο Ε9, πρέπει να αποτυπωθεί ορθά υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση στην εφαρμογή του Ε9 ώστε η πληροφορία να ταιριάζει απόλυτα με αυτή που θα δηλωθεί στο δήμο.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 21/8/2020 και μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2020 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2020, η εφαρμογή του Ε9 δεν θα λειτουργεί.

Στπ  πλαίσιο αυτό, το ΟΕΕ προτείνει την παράταση της προθεσμίας υποβολής δήλωσης τετραγωνικών μέτρων ακινήτων μέχρι 31/12/2020, λαμβάνοντας υπόψη εκτός των παραπάνω λόγων και τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας με την πανδημία του κορονοϊού.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Σπανάκης ζητά την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων των κενών και των μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων στους Δήμους και την άμεση αποστολή από την ΑΑΔΕ emails και sms προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να ενημερωθούν για το εν λόγω δικαίωμά τους.

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο, σημειώνει ότι «η δήλωση των παραπάνω μέτρων συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των εσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει δηλώσεις πάνω από 800.000 ιδιοκτήτες, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 23 εκ. τετραγωνικά μέτρα».

Ωστόσο, για να προχωρήσουν στην εν λόγω δήλωση οι ιδιοκτήτες των ακινήτων πρέπει να συνεργαστούν με μηχανικούς, λογιστές κ.α., γεγονός που δημιουργεί μία κωλυσιεργία στη διαδικασία, αφού η υγειονομική κρίση έχει επιφέρει πολλαπλές δυσκολίες.

Από την άλλη πλευρά η οποιαδήποτε παράταση της προθεσμίας δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στα Οικονομικά των Δήμων, αντιθέτως θα βελτιώσει αισθητά την εισπραξιμότητα τους. Επιπρόσθετα θα δώσει τη δυνατότητα να συντονιστούν καλύτερα η ΑΑΔΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Δήμοι της χώρας προκειμένου να αποσταλούν ενημερωτικά emails προς όλους τους φορολογούμενους-ιδιοκτήτες και να ολοκληρωθεί η σχετική αλληλογραφία μεταξύ Δήμων και ΔΕΔΔΗΕ.