A- A+
Παράταση έως 30/6 του αυξημένου πλαφόν για πληρωμές χωρίς PIN με κάρτες

Συνεχίζεται ως και το τέλος Ιουνίου η ισχύς του μέτρου που επιτρέπει σε κατόχους καρτών να κάνουν αγορές έως 50 ευρώ σε POS, χωρίς να χρειάζεται η χρήση PIN.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που επιβεβαίωσε σχετικό δημοσίευμα του Moneyonline,  πιστωτικά ιδρύματα που είναι μέλη της, θα διατηρήσουν το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ.

Η παράταση ισχύει του μέτρου είναι τρίμηνη, έως την Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021.

Μεγάλη αποδοχή από καταναλωτές

Σύμφωνα με την ΕΕΤ, από την 30η Μαρτίου 2020 οπότε και υιοθετήθηκε το συγκεκριμένο μέτρο, η ανταπόκριση του συναλλακτικού κοινού υπήρξε καθολική, ελαχιστοποιώντας σημαντικά τη φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του τερματικού (POS).

Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως ποσού, μπορούν να πραγματοποιούνται ανέπαφα χωρίς παράδοση της κάρτας πληρωμών στον εκάστοτε υπάλληλο του καταστήματος όπου διενεργείται η συναλλαγή.

Για συναλλαγές πέραν του ποσού των 50 ευρώ θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη και να ζητείται η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS, από τον κάτοχο της κάρτας.

ADVERTISEMENT

Εναλλακτικός τρόπος πληρωμών χωρίς PIN

Εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν να έρχονται σε επαφή με τα τερματικά αποδοχής καρτών είναι τα νέα ψηφιακά πορτοφόλια των τραπεζών.

Με τα e-wallets είναι δυνατή η πραγματοποίηση ανέπαφων πληρωμών χωρίς χρήση PIN, ανεξάρτητα από το ποσό της συναλλαγής.

Κι αυτό διότι η ταυτοποίηση του χρήστη γίνεται μέσα από τη συσκευή του, με χρήση βιομετρικών στοιχείων, πχ. δακτυλικό αποτύπωμα.