A- A+
Προς παράταση ως 30/6 το πλαφόν των 50 ευρώ για ανέπαφες αγορές με κάρτα χωρίς PIN

Στην παράταση ισχύς του αυξημένου πλαφόν για πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών με κάρτα χωρίς PIN έως τις 30 Ιουνίου θα προχωρήσουν οι τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το σχετικό όριο αυξήθηκε από τα 25 στα 50 ευρώ, ώστε να διευκολύνει τους καταναλωτές στις καθημερινές τους συναλλαγές και να τους προστατεύσει από άσκοπές επαφές με τα πληκτρολόγια των POS.

Έτσι, κάθε συναλλαγή έως και 50 ευρώ μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί ανέπαφα χωρίς την πληκτρολόγηση PIN.

9 στις 10 πληρωμές χωρίς PIN

Μετά την εφαρμογή του μέτρου περισσότερο από το 90% των συναλλαγών με κάρτα σε φυσικά καταστήματα εκτιμάται πως διενεργείται χωρίς PIN.

Παράλληλα, έχουν αυξηθεί και οι συναλλαγές με χρήση κινητού τηλεφώνου, μέσω των e-wallets που έχουν λανσάρει τρεις συστημικοί όμιλοι και μία ακόμη τράπεζα.

Μάλιστα, με τη χρήση κινητού για ανέπαφη πληρωμή δεν απαιτείται η εισαγωγή PIN ανεξαρτήτως ποσού, καθώς η ταυτοποίηση γίνεται μέσω της συσκευής με βιομετρικά στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, το πλαφόν των 50 ευρώ θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον για ένα ακόμη τρίμηνο, μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου.