A- A+
Παράταση 2 μηνών για την πληρωμή των τελών ΙΧ - Ποιοι εξαιρούνται, ποιοι παίρνουν δώρο

Παράταση δύο μηνών στην προθεσμία εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας οχημάτων για το 2023 θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών, όπως επίσημα ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό.

Ειδικότερα, η νέα προθεσμία για την πληρωμή των τελών ή για τη θέση του οχήματος σε ακινησία είναι η 28η Φεβρουαρίου 2023.

Δώρο 2 μήνες

Αυτό σημαίνει ότι όσοι σκόπευαν να θέσουν την επόμενη χρονιά το αυτοκίνητό τους σε ακινησία, μπορούν να το πράξουν έως το τέλος Φεβρουαρίου και τους δύο πρώτους μήνες του έτους να το κυκλοφορούν χωρίς να έχουν καταβάλλει τέλη.

Εξάλλου, εάν αποφασίσουν να άρουν την ακινησία κάποια στιγμή μέσα στο 2023 με τη ρύθμιση που θα φέρει όπως κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών, θα κερδίσουν επίσης τα τέλη κυκλοφορίας 2 μηνών.

Η σχετική τροπολογία θα έλθει κατά πάσα πιθανότητα τον Απρίλιο, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να κυκλοφορήσουν το όχημά τους από το Μάιο έως το Δεκέμβριο για όσους μήνες επιθυμούν.

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να το θέσει σε ακινήσια στις 28/2 και να την άρει στις αρχές Μαίου. Με τον τρόπο αυτό θα πληρώσει τέλη 7 μηνών και θα έχει κυκλοφορήσει το όχημά του 9 μήνες.

ADVERTISEMENT

Ποιοι εξαιρούνται

Στον αντίποδα, όσοι σκοπεύουν να πουλήσουν το αυτοκίνητό στο πρώτο τετράμηνο του 2023 θα πρέπει να καταβάλουν το σύνολο των τελών.

Κι αυτό διότι δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση ενός οχήματος έαν δεν έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας της χρονιάς.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος θέσει να πουλήσει το ΙΧ του στις 15 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας όλης της χρονιάς.

Αν η πώληση γίνει πριν ανοίξει η δυνατότητα πληρωμής με το μήνα, που όπως είπαμε θα εφαρμοστεί το Μάιο, επίσης θα πρέπει να πληρώσει το σύνολο των τελών κυκλοφορίας.

ADVERTISEMENT

Που βλέπετε τα τέλη

Για να δείτε και να εκτυπώσετε τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει:

1) Να κάνετε είσοδο στο myCAR με κωδικούς του λογαριασμού σας στο Taxis

2) Στη σελίδα που εμφανίζεται κάντε κλικ στο «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων»

3) Στην επόμενη σελίδα κάντε κλικ στο «Ειδοποιητήρια τελών κυκλοφορίας»

4) Στην τελευταία σελίδα θα εμφανιστούν τα στοιχεία του οχήματός σας. Για να εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο κάντε κλικ στο «Ειδοποιητήριο τελών κυκλοφορίας» και θα εμφανιστεί σε μορφή pdf.

Στην ίδια πλατφόρμα μπορείτε να θέσετε ψηφιακά το όχημά σας σε ακινησία μέχρι την λήξη της προθεσμίας πληρωμής των τελών.

Απλά στο πρώτο βήμα κάνετε κλικ στο «Ψηφιακή Ακινησία / Κυκλοφορία».

Κλικ στη φωτογραφία για μεγέθυνση