A- A+
Άνοιξε για όλους το Gov.gr Wallet - Ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό - Οδηγίες βήμα-βήμα

Άνοιξε για όλα τα ΑΦΜ η εφαρμογή Gov.gr Wallet, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να αποθηκεύσουν στο κινητό τους τηλέφωνο ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης.

Πρόκειται για ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr και είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας.

Δεν αποτελούν ωστόσο διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα.

Τα πρώτα βήματα

Για την δημιουργία ψηφιακού δελτίου ταυτότητας και άδειας οδήγησης θα πρέπει:

1. Να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας - Κάντε κλικ εδώ

2. Να συνδεθείτε με τους κωδικούς Taxisnet ή μέσω των στοιχείων εισόδου e-banking σε ένα από τα 12 πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στη διαδικασία

Σημειώνεται ότι είναι απαραίτητη η κατοχή επιβεβαιωμένου αριθμού κινητού τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνιών (ΕΜΕΠ), ενώ για την χρήση της εφαρμογής θα πρέπει να έχετε σύνδεση στο Διαδίκτυο.

3. Να δώσετε άδεια για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις από την εφαρμογή, οι οποίες είναι απαραίτητες για την λειτουργία της, λόγω του μηχανισμού συγκατάθεσης σε περίπτωση επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου.

Επιπλέον, έχετε έχει τη δυνατότητα να επιλέξετε την ενεργοποίηση της δυνατότητας εύκολης πρόσβασης (quick login), σύμφωνα με τις προδιαγραφές κάθε συσκευής.

Πώς γίνεται η ψηφιοποίηση

Αφού εισέλθει στο περιβάλλον της εφαρμογής, ο πολίτης μπορεί με ελάχιστα κλικ να δημιουργήσει και να αποθηκεύσει το ψηφιακό αντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας ή/και του διπλώματος οδήγησης του.

Αρχικά επιλέγει ποιο έγγραφο θέλει να εκδώσει και κατόπιν λαμβάνει με SMS έναν κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password) τον οποίο και εισάγει στην εφαρμογή.

Αμέσως μετά, το έγγραφο δημιουργείται και αποθηκεύεται στην εφαρμογή και στο wallet του κινητού τηλεφώνου, εφόσον πρόκειται για iPhone.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα για σκανάρισμα του εγγράφου για την ψηφιοποίησή του

Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται εκ νέου για κάθε νέα έκδοση αντιγράφου.

ADVERTISEMENT

Πού χρησιμοποιείται το wallet

Εφόσον το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και η ψηφιακή άδεια οδήγησης είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους με τα φυσικά έγγραφα, μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για κάθε αντίστοιχη νόμιμη χρήση εντός της επικράτειας.

Εξαιρούνται μόνο τα διεθνή ταξίδια (εντός και εκτός Schengen).

Εξάλλου, για την χρήση του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας για συναλλαγές με τραπεζικά ιδρύματα ή παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας ισχύει μεταβατική περίοδος μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2022.

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Gov.gr Wallet μπορείτε να υπογράφετε ψηφιακά κάθε έγγραφο στο docs.gov.gr, δηλαδή:

Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου (ψηφιακό γνήσιο της υπογραφής σε ελληνικά και αγγλικά) ή Ιδιωτικό Συμφωνητικό με άλλα φυσικά πρόσωπα.



ADVERTISEMENT

Πώς γίνονται οι έλεγχοι

Το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και η ψηφιακή άδεια οδήγησης είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους με τα φυσικά έγγραφα.

Ως εκ τούτου, όποιος ή όποια ελεγκτής δικαιούται να ελέγξει τα φυσικά έγγραφά σας, μπορεί επίσης να ελέγξει και να επαληθεύσει τα ψηφιακά.

Ο έλεγχος εγκυρότητας του εγγράφου πραγματοποιείται δείχνοντας στον ελεγκτή το QR code του εκάστοτε εγγράφου.

Αφού ο ελεγκτής «σκανάρει» με τη δική του συσκευή το QR code σας, τότε θα πρέπει να δώσετε (ή όχι) έγκριση για τον έλεγχο αυτό μέσα από την εφαρμογή του Gov.gr Wallet.

Εφόσον δώσετε έγκριση, τότε θα εμφανιστεί ένας 6-ψήφιος κωδικός τον οποίο μπορείτε να αναφέρετε ή δείξετε στον ελεγκτή σας.

Μόνο - και μόνον τότε - όταν ο ελεγκτής εισάγει επιτυχώς τον κωδικό αυτό, θα μπορεί να δει τα στοιχεία του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας ή της άδειας οδήγησης σας.

ADVERTISEMENT

Αν χάσετε το κινητό

Σε περίπτωση που κάποιος κλέψει το κινητό σας ή το χάσετε, μπορείτε να ανακαλέσετε την ισχύ του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας ή και της ψηφιακής άδειας οδήγησης μέσω της σχετικής υπηρεσίας στο gov.gr.

Μόλις πραγματοποιηθεί η σχετική δήλωση, αυτόματα παύει η ισχύς και των ψηφιακών αντιγράφων.

Από την άλλη, αν χάσετε την έγχαρτη ταυτότητα ή/και το έγχαρτο δίπλωμα αφού είχατε δημιουργήσει τα αντίστοιχα ψηφιακά πιστοποιητικά, μπορείτε να δηλώσετε την απώλειά τους μέσω του gov.gr ή στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.