A- A+
Πάγιες δαπάνες: Ως 30/6 η προθεσμία για την εξαργύρωση των κουπονιών σε φόρους και εισφορές

Κατά έξι μήνες παρατάθηκε η προθεσμία για την χρήση των πιστωτικών προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ από τις επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι του προγράμματος επιδότησης πάγιων δαπανών.

Συγκεκριμένα, τα «κουπόνια» μπροούν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων και εισφορών μέχρι την 30ή Ιουνίου 2022, για όσες επιχειρήσεις δεν τα εξαργύρωσαν στο σύνολό τους έως σήμερα.

Ποιες οφειλές αφορά

Ειδικότερα, η ενίσχυση κατά το μέρος που αφορά δικαίωμα έκπτωσης από φορολογικές οφειλές, εφαρμόζεται ως έκπτωση από φορολογικές υποχρεώσεις των ετών 2021 και 2022.

Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλές καθίστανται πληρωτέες από την 1η Ιουλίου 2021 έως την 30ή Ιουνίου 2022.

Από την άλλη, ως προς την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, το ποσό της ενίσχυσης εντάσσεται ως πιστωτικό υπόλοιπο στις μερίδες των δικαιούχων επιχειρήσεων και συμψηφίζεται με τις υποχρεώσεις από τις ΑΠΔ Ιουνίου 2021 έως και Μαΐου 2022.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και δη εκείνων της Βόρειας Εύβοιας, προβλέπεται η απαλλαγή των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από την υποχρέωση διατήρησης του προσωπικού.

ADVERTISEMENT

Η λογική της δράσης

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι της επιδότησης Πάγιων Δαπανών είναι οι ζημιογόνες το 2020 επιχειρήσεις, που δεν κάλυψαν μέσω των κρατικών επιδοτήσεων τα σταθερά λειτουργικά τους έξοδα, όπως το ενοίκιο, οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, παροχές σε εργαζομένους κτλ.

Η ενίσχυση υπολογίστηκε με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

  • Πάγιες δαπάνες επί 9/12 μείον

Μείον

  • (Ποσά που έλαβε η επιχείρηση από Επιστρεπτέες προκαταβολές 1,2,3,4] διά δύο + ποσά που έλαβε η επιχείρηση ως  αποζημιώσεις ειδικού σκοπού (534,00 ή 300,00 ευρώ) για τους μήνες Μάιο έως και Αύγουστο του 2020).


Αν η διαφορά αυτή είναι θετική, πολλαπλασιάζεται με 0,2 για να προκύψει η τελική ενίσχυση.

Επιπλέον, η ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβαίνει:

  • Το 70% της ζημίας προ φόρων στις μεσαίες επιχειρήσεις
  • Το 90% της ζημιάς προ φόρων σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις