A- A+
Πάγιες δαπάνες: Μοιράζει 500 εκατ. ευρώ το ΥΠΟΙΚ σε 31.000 επιχειρήσεις ως τη Δευτέρα

Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, είναι η δημοσίευση της απόφασης για το κρατικό πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών και το άνοιγμα των αιτήσεων χορήγησης από τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, οι δικαιούχοι του προγράμματος, μετά τον αποκλεισμό όσων δεν πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια, ανέρχονται σε 30.922 και θα λάβουν συνολικά μισό δισ. ευρώ.

Η πλειονότητα αφορά επιχειρήσεις από τους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και του λιανεμπορίου, στους οποίους θα δοθεί το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της δράσης.

Με κουπόνια η πληρωμή

Ταυτόχρονα με την έκδοση της σχετικής απόφασης που αναμένεται έως τη Δευτέρα 26/7, θα ανοίξει στο mybusinesssuport η πλατφόρμα των αιτήσεων για τους δικαιούχους.

Εκεί θα βλέπουν το ποσό που δικαιούνται και θα επιλέγουν πως θα κατανείμουν την αξία των κουπονιών μεταξή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Δηλαδή τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς Taxis και e-ΕΦΚΑ των δικαιούχων άμεσα, ώστε να γίνουν οι πληρωμές της 31ης Ιουλίου 2021.

ADVERTISEMENT

Πόσα θα πάρει κάθε επιχείρηση

Κατά μέσο όρο οι επιχειρήσεις θα λάβουν 14.000 ευρώ, γεγονός που θα συμβάλλει στη διατήρηση πάνω από 250.000 θέσεων εργασίας.

Από το σύνολο των δικαιούχων, οι 25.713 επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές με 1 έως 10 εργαζομένους και θα λάβουν κουπόνια για πληρωμές φόρων και εισφορών, αξίας πάνω από τα 3.720 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται από τη διαφορά μεταξύ των πάγιων δαπανών κάθε επιχείρησης και του ποσού των κρατικών ενισχύσεων που έλαβε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η διαφορά αυτή θα πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή που ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, θα κυμαίνεται μεταξύ 70% και 90%, για να προκύψει η τελική ενίσχυση.