A- A+
Πάγιες δαπάνες: Πώς υπολογίζεται η ενίσχυση - Εκδόθηκε η ΚΥΑ - Ως 4/8 οι αιτήσεις

Στην τελική ευθεία για την εκταμίευση των ποσών της ενίσχυσης έχει εισέλθει το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών σε πληττόμενες το 2020 επιχειρήσεις με εργαζομένους.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε πριν λίγες ώρες, η επιδότηση αναπληρώνει μέρος των δαπανών που οι δικαιούχοι της δράσης δεν κατάφεραν να καλύψουν μέσω των ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος.

Ο λόγος γίνεται για τους 4 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που έλαβε κάθε επιχείρηση το διάστημα Μάιος - Αύγουστος 2020.

Ο τύπος υπολογισμού

Η επιδότηση δίνεται υπό τη μορφή κουπονιών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξόφληση τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πληρωτέων από την 1η Ιουλίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Για να υπολογιστεί η ενίσχυση χρησιμοποιείται ο ακόλουθος μαθηματικός τύπος:

  • Πάγιες δαπάνες επί 9/12 μείον
  • (Ποσά που έλαβε η επιχείρηση από Επιστρεπτέες προκαταβολές 1,2,3,4] διά δύο + ποσά που έλαβε η επιχείρηση ως  αποζημιώσεις ειδικού σκοπού (534,00 ή 300,00 ευρώ) για τους μήνες Μάιο έως και Αύγουστο του 2020).


Η παραπάνω διαφορά πολλαπλασιάζεται με 0,2 για να προκύψει η τελική ενίσχυση.

Προσοχή όμως! Υπάρχει και κόφτης. Η ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβαίνει:

  • Το 70% της ζημίας προ φόρων στις μεσαίες επιχειρήσεις
  • Το 90% της ζημιάς προ φόρων σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

ADVERTISEMENT

Οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις για την χορήγηση της επιδότησης θα γίνουν μέσα από την πλατφόρμα Mybusinesssuport, μέσω ειδικής εφαρμογής, η οποία προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη.

Η προσθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων είναι η 4η Αυγούστου 2021.

Στην αίτηση οι δικαιούχοι επιλέγουν:

α) το ποσό της ενίσχυσης που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για δικαίωμα έκπτωσης από τρέχουσες φορολογικές οφειλές έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021,

β) το ποσό της ενίσχυσης που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021.

Τα ποσά αυτά δεν μπορούν να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά το πέρας της ημέρας υποβολής της αίτησης.