A- A+
Όλες οι προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκια από 2% και άνω - Ποσά και διάρκειες

Μπορεί οι τράπεζες να έχουν σταματήσει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τις αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, ωστόσο ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις υπάρχουν.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Moneyonline, πληθώρα προγραμμάτων προσφέρουν σήμερα επιτόκια τουλάχιστον 2%, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι διαθέσιμα ακόμη και για χαμηλά ποσά.

Με τον τρόπο αυτό οι αποταμιευτές μπορούν να εξασφαλίσουν ένα σίγουρο εισόδημα για τα χρήματά τους, χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο για το αρχικό τους κεφάλαιο.

Τι να προσέξετε

Ο κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της κατάθεσης, τόσο υψηλότερο είναι και το επιτόκιο που θα κερδίσετε.

Επίσης, θα πρέπει να ξέρετε ότι στις περισσότερες προθεσμιακές καταθέσεις που λάνσαραν οι τράπεζες το 2023 τα επιτόκια είναι αυξανόμενα ανά περίοδο εκτοκισμού.

Αυτό σημαίνει ότι για να πετύχετε την απόδοση που σας υπόσχονται, θα πρέπει να διατηρήσετε την κατάθεση έως τη λήξη της.

Αν προχωρήσετε σε πρόωρη ανάληψη των χρημάτων σας και εφόσον δεν προβλέπεται ποινή που ισοδυναμεί με την απώλεια των δεδουλευμένων τόκων, η τελική ετησιοποιημένη απόδοσή σας θα είναι χαμηλότερη.

ADVERTISEMENT

Τα αποδοτικότερα προϊόντα

Το Moneyonline έψαξε στη βάση δεδομένων του και σας παρουσιάζει όλες τις προθεσμιακές καταθέσεις ανά τράπεζα, που προσφέρουν επιτόκια τουλάχιστον 2%.

Για να συγκρίνετε το σύνολο της αγοράς των λογαριασμών προθεσμίας, μεταβείτε στο εργαλείο που διαθέτουμε δωρεάν για τα επιτόκια. Κάντε τη σύγκριση σε 1΄ εδώ

Αναλυτικότερα, τα ποσά που πρέπει να δεσμεύσετε και η χρονική διάρκεια των καλύτερων προγραμμάτων της αγοράς έχουν ως εξής:

Alpha Bank

Μέσω της 24μηνης προθεσμιακής κατάθεσης «Alpha Πρόοδος Plus», προσφέρει επιτόκιο 2% για ποσά από 300.000 ευρώ και άνω.

Το επιτόκιο είναι αυξανόμενο ανά περίοδο εκτοκισμού, ενώ την ημέρα καταβολής των τόκων έχετε τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων σας χωρίς ποινή.

Σε αυτήν την περίπτωση όμως η τελική σας απόδοση θα είναι χαμηλότερη από το 2%.


Attica Bank

- Απλές προθεσμιακές καταθέσεις

Για ποσά από 1.500 ευρώ και άνω το επιτόκιο ανέρχεται σε 2,3% για διάρκεια 18 μηνών και σε 2,4% για διάρκεια 24 μηνών.

Οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη, ενώ η πρόωρη ανάληψη των χρημάτων γίνεται με πέναλτι.


- Attica My Value

Για ποσά από 10.000 έως 100.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο 2%, για 100.000 έως 200.000 ευρώ 2,1% και για μεγαλύτερα ποσά 2,2%, όλα για διάρκεια 3 και 12 μηνών.

Το επιτόκιο ανέρχεται σε 2% στην 6μηνη έκδοση του προϊόντος για ποσά από 100.000 έως 200.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά φτάνει το 2,1%.


- Attica Progress

Πρόκειται για 18μηνη προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο που φτάνει το 2% για ποσά από 10.000 έως 100.000 ευρώ, το 2,25% για ποσά από 100.000 έως 200.000 ευρώ και το 2,50% για μεγαλύτερα ποσά.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο αυξάνεται κάθε μήνα, μετά την καταβολή των τόκων, ενώ την ίδια ημέρα έχετε τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων σας χωρίς ποινή.

Μετά τον 13ο μήνα, ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης, αν προχωρήσετε σε πρόωρη ανάληψη, η ετησιοποιημένη απόδοση μπορεί να ξεπεράσει το 2%.


Optima Bank

Προσφέρει επιτόκιο 2,25% μέσω της «Προθεσμιακής Κατάθεσης Αυξανόμενου επιτοκίου», για ποσά από 300.000 ευρώ και άνω.

Οι τόκοι καταβάλλονται κάθε τρίμηνο και την ίδια ημέρα έχετε τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων σας.

Αν διακόψετε την κατάθεσή σας στους 9 μήνες, το επιτόκιό σας θα διαμορφωθεί στο 2,07%.


ProCredit Bank

Για ποσά από 5.000 ευρώ και άνω προσφέρει επιτόκιο 2% μέσω της προθεσμιακής κατάθεσης διάρκειας 24 μηνών.

Οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη.


Εθνική Τράπεζα

Προσφέρει επιτόκιο 2% για ποσά από 10.000 ευρώ και άνω μέσω 15ηνης προθεσμιακής κατάθεσης με καταβολή των τόκων κάθε τρίμηνο και δικαίωμα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων σας χωρίς ποινή.

Σε περίπτωση που προβείτε σε πρόωρη ανάληψη των χρημάτων σας τους πρώτους 12 μήνες της κατάθεσης, η απόδοση θα πέσει κάτω από το 2%.

Αν επιλέξετε τη 18μηνη προθεσμιακή το επιτόκιο για ποσά από 200.000 ευρώ και άνω ανέρχεται σε 2,3%.

Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη και η πρόωρη ανάληψη γίνεται με πέναλτι.


Τράπεζα Πειραιώς

Προσφέρει επιτόκιο 2% για διάρκειες 10, 11 και 12 μηνών, για ποσά από 250.000 ευρώ και άνω μέσω του προϊόντος «Στα Μέτρα Σου».

Για να πετύχετε αυτό το επιτόκιο θα πρέπει να κρατήσετε την προθεσμιακή κατάθεση έως και τη λήξη, καθώς η πρόωρη ανάληψη των χρημάτων σας γίνεται με ποινή.


Τράπεζα Χανίων

Προσφέρει την προθεσμιακή κατάθεση «Premium», η οποία για ποσά από 150.000 ευρώ και άνω δίνει επιτόκιο 2,05% για διάρκεια 24 μηνών.

Το επιτόκιο αυτό επιτυγχάνεται αν διατηρήσετε το προϊόν ως τη λήξη του.

Υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των κεφαλαίων σας νωρίτερα, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση η τελική σας απόδοση θα είναι χαμηλότερη, καθώς τα επιτόκια του προϊόντος είναι αυξανόμενα ανά περίοδο εκτοκισμού.